Visočani slavili Trojstvo i Dan općine: Turnirom se prisjetili i branitelja Zvonka Simona

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.6.2019. u 18:31h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Visoko svečano je obilježen blagdan Presvetog Trojstva, dan općine i župe Visoko. Priređen je program kojim je proslavljen blagdan, a prisjetili su se i poginulog hrvatskog branitelja Zvonka Simona.

– Blagdan Presvetog Trojstva glavni je blagdan za općinu Visoko kojim slavimo zaštitnike naše župe. Tim je povodom održano tradicionalno veliko visočko proštenje, a tijekom prijepodneva položen je vijenac i zapaljene su svijeće u znak sjećanja na poginulog branitelja Zvonka Simona, uz nazočnost predstavnika Općine, udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Visokog, Jalševca i Kneginca te članova obitelji Simon – rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Služena je Sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a u spomen na Zvonka Simona, pripadnika 7. gardijske brigade Pume, koji je život izgubio kao 26-ogodišnjak 1995. godine tijekom akcije Oluja, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – klub Visoko je pod pokroviteljstvom Općine Visoko organizirala tradicionalni 21. memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon”.

Ove je godine na turniru sudjelovalo 12 ekipa iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije. Prvo je mjesto na turniru pripalo ekipi „Prijevoz-kop Zidarić“ iz Sudovca. Druga je bila ekipa „Tratinčica Drašković“, a treća ekipa „UDVDR Visoko“. Najbolji strijelac turnira je Petar Baneković (UDVDR Visoko), a golman Jurica Galina (Prijevoz-kop Zidarić).

U Visokom je bio i umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske Željko Dvekar, koji je otvorio turnir.

– Memorijalni turnir posvećen poginulom hrvatskom vitezu, koji se već 21 godinu organizira u općini Visoko, svjedoči činjenici kako hrvatski branitelji čiji su životi ugrađeni u temelj slobodne i neovisne Hrvatske nisu zaboravljeni. Polažući vijenac prisjetili smo se ratnih vremena i oslobodilačke operacije Oluja, kojom su stvoreni uvjeti za oslobođenje cijelog hrvatskog teritorija. Zvonko je poput mnogih mladića tijekom agresije na Hrvatsku osjetio u svom srcu potrebu da stane na branik domovine i u obranu hrvatskog naroda, dajući najviše što čovjek može dati, svoj život. To su činjenice koje ne smijemo zaboraviti i isto tako približiti ih narodu, naročito u ovom kraju gdje nije bilo direktnih razaranja, i mladim ljudima koji se u vrijeme rata nisu ni rodili. Zaista treba pohvaliti napore Općine Visoko i načelnika te Udruge dragovoljaca i veterana koji ustrajno iz godine u godinu organiziraju malonogometni turnir otvorenog tipa koji evocira uspomenu na njihovog sumještana Zvonka i njegovu žrtvu – kazao je Dvekar.