Vinogradari iz udruge Varaždinbreg na predavanju o berbi i preradi grožđa

Vinogradari iz udruge Varaždinbreg na predavanju o berbi i preradi grožđa Foto: Općina Gornji Kneginec

Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizirala je u društvenom domu u Donjem Knegincu predavanje na temu "Pripreme za berbu, prerada grožđa i fermentacija mošta".

U prvom dijelu predavanja enolog Nenad Maslek iz tvrtke Pavin d.o.o. pojasnio je procese berbe i prerade grožđa, taloženja, sumporenja, odvajanja mošta od taloga, dodavanje kvasca, vrenje mošta, kontrolu vrenja, dolijevanje, bistrenje, filtriranje, stabilizaciju, te njegu i čuvanje vina. U drugom dijelu predavanja Lidija Režek održala je prezentaciju o upotrebi i korištenju pH-metra "Edge", koji je Udruga vinogradara i voćara "Varaždinbreg" kupila uz pomoć i 50-postotnim sufinanciranjem Općine Gornji Kneginec.

Ph-metar "Edge" je mjerač koji je namijenjen vinarstvu i uz pomoć kojeg se mjeri pH vrijednost mošta i vina te je, kako je istaknuto, jedan od vrlo važnih parametara koji ima utjecaj na okus, boju, oksidaciju, kemijsku i mikrobiološku stabilnost. Većina vina ima pH između 2,9 i 4,0, što vinu osigurava svježinu kroz dulji period, stabilniju boju i organoleptiku.

Članovi udruge su od predavača saznali važne informacije o preradi grožđa i upotrebi pH metra, kao i o novim saznanjima o pripremi za berbu grožđa i fermentaciji mošta koja za ovu godinu preporučuje struka. Nakon predavanja, vinogradarke i vinogradari međusobno su razmijenili dosadašnja iskustva i počastili se domaćim specijalitetima uz vinsku kapljicu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.