VIDEO, FOTO Vincekovo na Lovrečan bregu Udruge vinogradara i vinara „Sv. Martin“ Foto: Goran Težak / Tomislav Furjan

VIDEO, FOTO Vincekovo na Lovrečan bregu Udruge vinogradara i vinara „Sv. Martin“

vv | 22.1.2023. u 16:30h | Objavljeno u Našim krajem

Izletište Županić na Lovrečan Bregu, odnosno Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marijana Županića, bilo je ove nedjelje domaćin obilježavanja blagdana sv. Vinka, koji se naziva Vincekovo, u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Sv. Martin“ Cestica, čiji su članovi na čelu s predsjednikom Marijanom Županićem na početku nove vinogradarske godine simbolično odrezali vinovu lozu i poškropili je starim vinom, dok su na trsove izvjesili kobasice u želji da za dobrom vinskom godinom, a dobro ozračju pridonijeli su i glazbenici.  

vincekovo_izletiste_zupanic2.jpg

Prva je to od manifestacija u ovoj godini Udruge vinogradara i vinara „Sv. Martin“ Cestica, koja je uoči Vincekovog održala redovnu izvještajnu skupštinu na kojoj je, uz osvrt na rad u prošloj godini, dogovoren plan rada za ovu godinu. Osim obilježavanja Vincekovog, i ovo će godine podizati klampotic i proslaviti Martinje, a u planu je i održavanje stručnog predavanja te stručno-edukacijsko putovanja u jedno vinorodno područje, kao i organizacija ocjenjivanja vina „VIN-CE 2023.“ Uz to, kao i proteklih godina,  za članove će s trgovačkim kućama dogovoriti povoljne cijene za nabavku repromaterijala potrebnog za zaštitu vinograda. 

vincekovo_izletiste_zupanic3.jpg

Izložba mladih vina „VIN-CE 2023.“ održat će se u subotu, 11. veljače 2023. godine s početkom u 14 sati u prostorijama DVD-a Babinec, dok zaprimanje uzoraka za izložbu kreće u nedjelju, 29. siječnja, od 10 do 18 sati u istim prostorijama. Za izložbu je potrebno predati dvije boce vina od dva litra (ili 3 po 0,75 l), a za rakije i likere dvije boce po pola litre. Svaki proizvođač mora na pripremljeni uzorak nalijepiti, uz osobne i podatke o sadržaju u boci, i deklarirati doneseno vino (suho, polusuho, poluslatko, slatko ili desertno). Kotizacija po uzorku iznosi 15 eura, a ako se za izložbu donesu tri ili više uzorka, kotizacija po uzorku je 10 eura, kolika je i za članove Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica.

Video sadržaj