VIDOVEC Smanjili mjesečni broj odvoza papira i plastike, a time i račune Foto: VV arhiva / ilustracija

VIDOVEC Smanjili mjesečni broj odvoza papira i plastike, a time i račune

| 11.7.2018. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem

Vidovečko Općinsko vijeće na jučerašnjoj je sjednici izmijenilo Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada, čime je broj odvoza papira i kartona te plastike smanjen na jednom mjesečno. Dosad važećom odlukom, koja se primjenjuje od 1. srpnja, bila su predviđena dva odvoza papira i plastike mjesečno.

To će mještanima smanjiti račune pa će tako, uz dva odvoza miješanog komunalnog otpada (MKO) i vlastito kompostište, umjesto 78,05 kuna, mjesečno plaćati 58,72 kune, dok će se s jednim odvozom MKO-a cijena sa 70,10 kuna smanjiti na 50,77 kuna. Učestalost odvoza ostalih vrsta otpada se ne mijenja, a nove će rasporede odvoza mještani dobiti na kućne adrese.

Reciklažno dvorište

Vijećnici su općinskom načelniku Bruni Hraniću dali i suglasnost da uputi pismo namjere Općini Gornji Kneginec u kojem se iskazuje interes Općine Vidovec za zajedničko korištenje kneginečkog reciklažnog dvorišta.

- S obzirom da do 1. studenoga jedinice lokalne samouprave svojim građanima moraju osigurati korištenje reciklažnog dvorišta, na ovaj ćemo način riješiti i taj problem. To će značiti koju kunu više na računima, no u reciklažnom dvorištu će građani sav otpad besplatno predavati - rekao je Hranić.

vidovec-opcinsko-vijece_10-07-2018_2a.jpg

O ovom se zahtjevu treba izjasniti i kneginečko Općinsko vijeće, koje je dosad prihvatilo zahtjeve Općina Jalžabet i Sveti Ilija, pa bi se trošak rada reciklažnog dvorišta ubuduće dijelio na četiri općine, prema broju korisnika s područja pojedine općine.

- U međuvremenu smo se javili i na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nam je odobreno više od 400.000 kuna za nabavu kanti za plastiku i kompostera. Fond će provesti javnu nabavu i nakon toga će mještani dobiti i treću kantu, za plastiku, te kompostere prema potrebi - napomenuo je Hranić.

U raspravi o odvozu otpada, vijećnica Marija Cafuk je predložila da se poljoprivrednicima omogući odvoz vreća od umjetnog gnojiva pa je Hranić najavio da će taj prijedlog uputiti tvrtki Čistoća.

Novi natječaj za vrtić

Vijećnici su dali suglasnost i za prijavu projekta izgradnje dječjeg vrtića na novi natječaj Programa ruralnog razvoja RH, mjera 7.4.1.

- Nakon prvog kruga natječaja za mjeru 7.4.1, početkom kolovoza kreće i drugi krug pa smo trebali donijeti i novu odluku o prijavi na natječaj za izgradnju dječjeg vrtića. Na ovom natječaju mogli bismo dobiti do 1.250.000 eura, a moram napomenuti da smo na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za vrtić već dobili 1,2 milijuna kuna - rekao je Hranić.

Raspravljalo se i o ugovoru o daljnjem uređenju groblja u Radovanu, na području Grada Ivanca, na kojem se ukapaju pokojnici s područja naselja Tužno.

- Na njih se odnosi oko 40 posto pokojnika na tom groblju. S Gradom Ivancem već smo imali trogodišnji ugovor o uređenju groblja, a prema novom ugovoru planira se kroz pet godina uložiti oko 700.000 kuna, što bi Općina Vidovec sufinancirala sa 40 posto. Problem imamo s Gradom Varaždinom, koji ne želi prihvatiti sufinanciranje od 9 posto za pokojnike iz Gojanca koji se pokapaju na groblju u Vidovcu te ćemo, nažalost, morati pronaći način kako da to direktno naplatimo od građana - zaključio je Hranić.

vidovec-opcinsko-vijece_10-07-2018_4a.jpg