VIDOVEC Općinsko vijeće podržalo suradnju četiri općine; umirovljenicima stižu uskrsnice Foto: VV arhiva

VIDOVEC Općinsko vijeće podržalo suradnju četiri općine; umirovljenicima stižu uskrsnice

I.D./Varaždinske vijesti | 18.3.2022. u 13:14h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća općine Vidovec, održane 17. ožujka, našao se, među ostalim, izvještaj o radu načelnika za drugo polugodište 2021. godine.

Načelnik Bruno Hranić je, među ostalim, podsjetio da se Općina Vidovec priključila urbanom području Varaždin, čime se otvorila mogućnost za sufinanciranje infrastrukturnih ili tzv. "soft" projekata putem ITU mehanizma. Dodao je da se intenzivno radilo i na pripremi projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju sportsko-društvenog centra Nedeljanec s pratećim sadržajima. Projekt je planiran u dvije faze - prva je izgradnja vatrogasnog doma s vanjskim vježbalištem, sportskim terenima, dječjim igralištem i nadstrešnicom - učionicom na otvorenom, a druga je rekonstrukcija i dogradnja zgrade NK Nedeljanec i vanjskih sportskih terena.

Usto, općinski vijećnici dali su suglasnost za provedbu ulaganja u rekonstrukciju parka kod općinske zgrade u Vidovcu, ukupne vrijednosti gotovo 775.000 kuna, a projekt će se prijaviti za financiranje iz EU fondova.

- Gradi se potpuno novi park, s drvećem, stazama, klupama, spravama za vježbanje, malom fontanom... kako bi mještani dobili adekvatne sadržaje za provođenje kvalitetnog slobodnog vremena na otvorenom - rekao je Hranić.

Na sjednici je bilo riječi i o prihvatu raseljenih osoba iz Ukrajine.

- S obzirom na situaciju koja se reflektira i na područje Hrvatske, pa tako i općine, jedna od važnih tema je kako organizirati prihvat tih raseljenih osoba. Imali smo sastanak općinskog Stožera civilne zaštite te čekamo daljnje upute županijskog stožera, a Općina će se tu maksimalno, sukladno svojim mogućnostima, uključiti. Spremni smo prihvatiti osobe kojima je potreban smještaj - istaknuo je Hranić.

Što se tiče demografskih mjera, Općina Vidovec prošle je godine krenula s Programom demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na svom području.

- Rezultate imamo, mlade obitelji ostaju živjeti ovdje. U 2021. godini realizirana su sva planirana sredstva, ukupno 300.000 kuna, i ove godine ćemo ponovno raspisati natječaj - napomenuo je Hranić.

Dodao je da Općina pomaže i poljoprivrednicima nizom mjera, poput osiguranja usjeva, sufinanciranja zakupnine na tržnicama te uređenjem poljskih puteva, a pomoglo im se, naglasio je Hranić, i oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje poljoprivrednih objekata.

Vijećnici su podržali potpisivanje sporazuma o suradnji na osnivanju Turističke zajednice "Varaždinski bregi" s općinama Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec.

- Ovo je inicijativa nas četvorice načelnika da se povežemo kako bismo smanjili troškove jedinica lokalne samouprave. S obzirom da imamo turističke kapacitete na području naše četiri općine, pokušat ćemo putem naše zajedničke turističke zajednice revitalizirati turizam, i to ne samo što se tiče iznajmljivanja kuća, nego ga i povezivanjem s gastronomijom i kulturnom baštinom na potezu od Kneginca do Vidovca - kazao je Hranić.

Ove četiri općine povezale su se i u projektu širopojasnog interneta te su vijećnici prihvatili odluku o izradi pripremne dokumentacije potrebne za kasniju zajedničku prijavu projekta na natječaj.

A nakon što je Općina Vidovec prošle godine prvi put isplatila uskrsnice umirovljenicima, a odlukom Općinskog vijeća to će učiniti i ove godine. Uskrsnicu od 150 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom do 2.000 kuna, koji Općini trebaju dostaviti zahtjev za isplatu, odrezak posljednje mirovine i kopiju osobne iskaznice.