VIDEO Općina Beretinec preuzela svoje mobilno reciklažno dvorište od Tehnixa

VV | 22.12.2020. u 20:11h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Beretinec je na temelju Javnog poziva "Uspostava reciklažnih dvorišta" Ministarstva zaštite okoliša i energetike objavljenog u veljači 2020. prijavila projekt "Nabava mobilnog reciklažnog dvorišta za čišći okoliš Općine Beretinec". Danas su kod tvrtke Tehnix u Donjem Kraljevcu preuzeli mobilno reciklažno dvorište ukupne vrijednosti 192.990 kuna, koji je sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda u iznosu od 164.041,49 kuna, odnosno 85%.

- Drago mi ja da smo ovdje danas preuzeli mobilno reciklažno dvorište koje će se koristiti za sva naselja u općini Beretinec. Naši mještani to već s nestrpljenjem čekaju. Posebno nam je drago što ćemo s ovim projektom još više podići razinu razdvajanja otpada. Općina Beretinec u vrhu po razdvajanju komunalnog otpada, a ovo će biti još jedna razina više. Isto tako je važno da educiramo naše mještane da znaju što mogu donijeti u to dvorište i da se više ne događa da u ovu našu lijepu prirodu se nakuplja otpad gume, baterije, otpadna ulja itd. - rekao je načelnik Općine Beretinec, Igor Kos.

Mobilno reciklažno dvorište je dobro rješenje za manje sredine koje možda nemaju adekvatan prostor za zbrinjavanje otpada pa će tako po unaprijed definiranom rasporedu mještani moći puno lakše zbrinuti svoj otpad.

- Količine koje se skupljaju u ostalim reciklažnim dvorištima su značajne i to bude praksa pokazala i u općini Beretinec. Primarna selekcija se postiže u još većem postotku, a 1. ožujka očekujem da ćemo početi s prikupljanjem otpada jednom kada se ishodi dozvola od strane ministarstva - rekao je Franjo Rajner, voditelj službe operativnih poslova Čistoće.

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju danas je vodeća eko-industrija u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije koji su u funkciji zaštite okoliša.

- Zahvaljujemo se Općini Beretinec što su odabrali naše mobilno reciklažno dvorište za unapređenje sustava zaštite okoliša u njihovoj općini. Odabrano je mobilno reciklažno dvorište tip N-16 u paleti proizvoda tvrtke Tehnix. Ono ima dva odijela što je jako bitno jer je jedan model u njemu za posebno odvajanje opasnog otpada poput otpadnog ulja, motorna i ostala nejestiva ulja, filtere, akumulatore i ostalih proizvoda. Također imamo i sustav za dezinfekciju prilikom donošenja opasnog ili ostalog otpada. Ovo je peto reciklažno dvorište na području grada Varaždina kojom upravlja Čistoća Varaždin te im se kao partneru još jednom zahvaljujemo na ovom krasnom projektu - rekao je Vladimir Balent, voditelj komercijalnih poslova Tehnix eko industrije.