Veliki interes za kupnju POS-ovih kuća u Cestici koje bi trebale biti gotove za dvije godine

| 19.12.2017. u 18:30h | Objavljeno u Našim krajem

Tko sve može kupiti kuću u nizu izgrađenu po modelu POS-a u Cestici, kolika će biti cijena kvadrata te kakav je model otplate samo su neka od pitanja koja su načelniku Mirku Korotaju i predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama postavili mještani prilikom današnjeg javnog savjetovanja o poticajnoj stanogradnji „Kuće u nizu u općini Cestica“.

Općina je, podsjetimo, sredinom studenog objavila javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju kuća u nizu iz programa POS budući da je, prema riječima načelnika, općina Cestica u posljednje vrijeme postala izrazito poželjna za život. Stoga se pojavila potreba za stambenim prostorima, prvenstveno onima namijenjenima mladim obiteljima.

- Govorimo o izgradnji kuća u nizu, dva bloka sa po pet stanova pri čemu pravo na kupnju ostvaruju svi građani, državljani RH, no prvenstvo imaju oni koji prvi puta stječu stambeni prostor u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje. Na natječaj se mogu prijaviti i građani koji nemaju prebivalište na području općine Cestica i mogu reći da posljednjih dana imamo mnogo upita, i iz naše općine, ali i iz ostalih krajeva Varaždinske županije - naveo je Korotaj.

Izrazio je nadu da će mlade obitelji biti kreditno sposobne i ući u izgradnju POS-ovih kuća u nizu, dok će Općina voditi računa da kvadrat bude što jeftiniji. Kuće će se, naime, graditi na općinskom zemljišu iza sportske dvorane Osnovne škole Cestica te će Općina osigurati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Sve će to utjecati na konačnu cijenu kvadrata koji bi umjesto prosječnih 1.125 tako mogao iznositi oko 800 eura po kvadratu. Uz stan, kupci dobivaju i vrt, parkirno ili garažno mjesto te spremište.

20171219 163454

- Osim cijene kvadrata stana, povoljnija je i kamata te iznosi tri posto, dok je rok otplate do 30 godina uz godinu dana počeka. Nakon utvrđenja liste reda prvenstva, slijedi prezentacija stanova s bankama, provjera kreditne sposobnosti kandidata, odabir stana, potpisivanje predugovora o kupoprodaji stana s APN-om, potpisivanje ugovora o kreditu s bankom te potom u roku od 60 dana i potpisivanje kupoprodaje ugovora s APN-om te primopredaja ključeva i useljenje - pojasnio je zainteresiranim mještanima predstavnik APN-a.

Prema riječima načelnika Općine, useljenje bi moglo uslijediti u roku od najviše dvije godine, odnosno u studenom ili prosincu 2019. godine.
- Javni poziv je otvoren sve do 29. prosinca i svi zainteresirani više informacija mogu dobiti u Općini - rekao je Korotaj.

Ujedno je podsjetio kako je Općina Cestica među prvima u Hrvatskoj prije 14 godina krenula u projekt izgradnje stanova po programu POS-a, a koji je završio veoma uspješno. Isto se nada i sada.