VELIKI BUKOVEC 5 . Dani Zlate Brzeske: "Trebamo čuvati našu baštinu i naš kraj i posvetiti se mladima"

VV | 12.3.2023. u 17:30h | Objavljeno u Našim krajem

U spomen na omiljenu autoricu poezije i proze iz Velikog Bukovca i ove se godine održavaju Dani Zlate Brzeske. Peto izdanje ove četverodnevne manifestacije počelo je u Donjoj Dubravi gdje je održana književno-likovna-foto kreativna radionica „Zavičaj uz rijeku Dravu”, a nastavljeno je u petak u Velikom Bukovcu.

U organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica, u Osnovnoj školi Veliki Bukovec održan je drugi dio manifestacije, odnosno proglašenje najboljih na književnom natječaju učenika osnovnih škola podravsko-međimurskoga kraja uz rijeku Dravu. Pokrovitelji manifestacije su i ove godine općine Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Đelekovec, a suorganizatori OŠ Veliki Bukovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, Udruga žena Veliki Bukovec i Društvo žena Đelekovec.

Zlata Brzeska za života je izdala tri knjige, a osim što je pisala, izrađivala je ručne radove, umjetnička djela od konca, loščinja i slame, aktivno je sudjelovala u društvenom životu, pomagala udrugama, sudjelovala u humanitarnim akcijama. Preminula je 9. rujna 2018. godine, a njoj u čast od 2019. održava se manifestacija Dani Zlate Brzeske. Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec istaknuo je da je prošlo šest godina otkako je Zlata preminula, ali da je sjećanje na nju još uvijek živo jer je ostavila neizbrisiv trag.

- Ona je povezivala Dravu. Rođena je u Donjoj Dubravi, a udala se u Veliki Bukovec gdje je provela najveći dio života. Susret s njom uvijek je bio veselje, pozitiva, uvijek nekakva riječ koja je srcu prirasla i zato smo se odlučili na ovakvu manifestaciju, da tu pozitivu širimo u riječima preko najmlađih – rekao je Vrbanić. Načelnik je istaknuo kako je Općina Veliki Bukovec iz svog proračuna izdvojila pozamašnu svotu za pokroviteljstvo ove, ali i drugih sličnih kulturnih manifestacija.

- Trebamo čuvati baštinu, trebamo čuvati naš kraj i posvetiti se mladima jer mladi kreativci pokreću svijet. Nije sve u matematici i inženjerstvu, nego je kreativan rad ono što nam omogućava da u budućnosti budemo sve bolji i sve napredniji. Drago mi je da se uključuje sve više škola u tom prstenu oko Drave. Nisu to samo učenici iz Varaždinske, nego i iz Koprivničko-križevačke i Međimurske.županije – kazao je Vrbanić zahvalivši OŠ Veliki Bukovec i udruzi Vendi na odličnoj organizaciji manifestacije. Ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić je, zadovoljna i ovogodišnjim velikim odazivom učenika.

- Danas je nastupilo više od 20 učenika koji su čitali svoje uratke što proze, što poezije. Drago nam je da smo svake godine domaćin ove manifestacije. Prilika je to da pokažemo kako mi kao škola čuvamo baštinu, posebno kajkavski jezik. Očekujemo da možda u budućnosti taj kajkavski jezik bude i malo s nekim natruhama engleskog jezika, ali na nekakav humoristični način jer mi kajkavci možemo sve strane riječi vrlo lako „pokajkaviti” našim nastavcima, tako da bi to moglo biti vrlo zanimljivo. Tko će osim nas čuvati kajkavski jezik? On polako, ali sigurno odlazi u ropotarnicu
povijesti, a mi smo ti koji to trebamo spriječiti – istaknula je ravnateljica Marković-Bilić zahvalivši svim mentorima koji ulažu svoje vrijeme, trud, entuzijazam da bi radili s djecom od prvog razreda osnovne škole i usadili im ljubav prema domaćem kraju i domaćoj riječi.

Domaćin trećeg dana manifestacije bila je Općina Mali Bukovec, a u tamošnjem Vatrogasnom domu u subotu je predstavljen četvrti Zbornik radova natječaja „Zavičaj uz rijeku Dravu”, kao i knjiga Snježane Tišljarić „Ninaipenda Afrika”, uz gošću iz Afrike Anu Edwin Ngwalem i izložbu fotografija te izložbu slika Claudie Kuzmić uz predstavljanje njezinog diplomskog rada „Portreti odumirućih vrsta u kontekstu grafike dubokog tiska”. U Veliki Bukovec stigao je i Mladen Levak, predsjednik udruge „Vendi” iz Đelekovca, mjesta u kojem će u nedjelju kreativno, književnom i likovnom radionicom završiti i ovogodišnji Dani Zlate Brzeske, a ujedno će biti predstavljen četvrti Zbornik.

- Na tom natječaju sudjeluju škole podravskog i međimurskog kraja uz rijeku Dravu i svake se godine na taj natječaj odazove više od deset škola. To je postala tradicija, zanimljiv susret za koji se radovi pripremaju već početkom godine. Dosad su sudjelovali samo osnovnoškolci, a po prvi put ove godine uključili smo i Srednju školu Ludbreg koja sudjeluje s četiri rada – rekao je Levak.