Veleposlanica Slovenije u pratnji predstavnika slovenskih općina posjetila Lepoglavu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Veleposlanica Slovenije u pratnji predstavnika slovenskih općina posjetila Lepoglavu Foto: Grad Lepoglava

Europe Goes Local - Supporting Youth Work at the Municipal Level trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini, a u okviru istog Lepoglavu je 20. ožujka posjetila Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj.E. Smiljana Knez u pratnji desetak predstavnika slovenskih općina i organizacija mladih. Razlog njihovog dolaska je studijsko putovanje u kojem je nacionalni koordinator programa Europe Goes Local za Hrvatsku, Agencija za mobilnost i programe Europske unije prepoznala rad s mladima u Lepoglavi kao primjer dobre prakse.

- Grad Lepoglava se nametnuo kao logičan izbor i primjer jedinice lokalne samouprave koja ima mnogo toga za podijeliti s kolegama iz Slovenije. Naravno, posjet je prilika za umrežavanje i dvosmjernu komunikaciju i razmjenu znanja i praksi iz područja lokalnog rada s mladima te vjerujemo kako je posjet bio na obostrano zadovoljstvo i korist svih uključenih strana – kazala je Aleksandra Živković iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije kojoj se priključio i Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Goste iz Slovenije te Veleposlanicu Knez primio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je pritom predstavio načela rada i suradnje Grada Lepoglave s mladima u Lepoglavi. Istaknuo je zamjenik Kovač tom prilikom aktivno uključivanje mladih u Lepoglavi u procese donošenja odluka kao i nemjerljiv doprinos u organiziranju slobodnog vremena za mlade koje provode lepoglavske udruge mladih.

- Iznimno mi je drago što smo još jednom prepoznati kao primjer dobre prakse kad se radi o radu s mladima. Naša iskustva prepoznaju se u međunarodnom okruženju, a sve zbog dobre suradnje između Grada i mladih kao društvene skupine koja zaslužuje posebnu pažnju svoje lokalne zajednice. Ta suradnja se temelji na načelima supsidijarnosti, a kroz strukturirani dijalog putem kojeg mladi u Gradu imaju partnera, a Grad ima relevantne dionike svih društvenih procesa u lokalnoj zajednici – kazao je zamjenik Kovač.

Aktivnosti rada s mladima s konkretnim primjerima iz prakse prikazao je i Renato Vuk, voditelj ureda i projekata Nezavisne udruge mladih koja predstavlja kvalitativni iskorak rada s mladima u Lepoglavi. Kroz projekte Nezavisne udruge mladih i pregršt drugih aktivnosti koje volonteri iste provode prošlo je nekoliko generacija mladih koji su svi zajedno doprinijeli da u udruzi danas rade mladi ljudi koji sukreiraju brojne aktivnosti za poboljšanje kvalitete života mladih u Lepoglavi.

Primarno tijelo koje na lokalnoj razini zagovara interese mladih je Savjet mladih. Grad Lepoglava ima Savjet mladih koji je vrlo aktivan i koji se redovito dodatno usavršava, kapacitira i izgrađuje brojnim edukacijama, a upravo je o obuci Savjeta mladih govorio Mario Žuliček iz Udruge gradova Republike Hrvatske spomenuvši pritom vrlo važnu komponentu rada s mladima na lokalnom nivou gdje se, kroz jedinstvenu edukaciju koju je osmislila Udruga gradova zajednički educiraju kako mladi tako i lokalni čelnici i službenici kako bizajedno mogli ostvarivati puni potencijal aktivne participacije mladih u lokalnoj zajednici. Ovu obuku prošlo je preko 50 gradova i općina u Hrvatskoj.

Po završetku prezentacija, gosti iz Slovenije obišli su Osnovnu školu „Ante Starčevića“ gdje im je ravnatelj škole predstavio projekt solarne energane i ulaganja u opremanje škole prodajom električne energije HEP-u kao i primjere uključivanja učenika u svakodnevne aktivnosti u školi. Posjeta je završena u Osnovnoj školi „Izidora Poljaka“ u Višnjici gdje je ravnateljica Martina Vusić predstavila projekt „I am being an ecological person“ u kojem je u sklopu Erasmus+ programa sudjelovala višnjička škola. Predstavila je ravnateljica Vusić i projekt učenja slovenskog jezika u školi što je posebno dojmilo goste iz Slovenije, a predstavljen je i rad vijeća učenika koje čini okosnicu skorašnjeg osnivanja Dječjeg Gradskog vijeća grada Lepoglave.

Dodajmo kako projekt Europe Goes Local predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije, a koji okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske,Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske. U projektu još sudjeluju i SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i mreže POYWE i InterCity Youth. Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini dok u Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe EU koordinira nacionalne aktivnosti i sastanke nacionalne skupine stručnjaka.

ogled_z_obcine_12.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.