Većinom glasova prihvaćen proračun Općine Trnovec Bartolovečki za 2020. godinu Foto: Dražen Novosel

Većinom glasova prihvaćen proračun Općine Trnovec Bartolovečki za 2020. godinu

| 19.12.2019. u 21:04h | Objavljeno u Našim krajem

Na večerašnjoj je sjednici općinskog vijeća s 11 glasova za i četiri protiv prihvaćen proračun Općine Trnovec Bartolovečki za 2020. godinu u iznosu od 22 milijuna 550 tisuća i 555 kuna. prije izglasavanja proračuna za 2020. vijećnici su također većinom glasova, i to s 11 za ,tri suzdržana i jednim protiv, prihvatili prijedlog o drugim izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna Općine.

Ovogodišnji proračun rebalansom je smanjen za 8,7 milijuna kuna ponajviše poradi projekata čija je realizacija premještena na 2020. godinu te sada iznosi 16,5 milijuna kuna.  Za gradnju i opremanje komunalne infrastrukture Općina će u 2020. godini izdvojiti 10 milijuna kuna.

Najveći projekt je izgradnja Društvenog doma u Trnovcu, projekt vrijedan 4,2 milijuna kuna, a od iznimne je važnost i dogradnja Dječjeg vrtića „Zeko” koja će doprinijeti povećanju odgojno-obrazovnog standarda na području općine. S ciljem jačanja komunalne infrastrukture gradi se sustav odvodnje Aglomeracije Bartolovec i Žabnik za što smo u proračunu osigurali 1,1 milijun kuna, a 700 tisuća kuna uložit će se u rekonstrukciju javne rasvjete – istaknuo je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Dodao je i kako će se energetski obnoviti zgrada bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu, a dogradit će se i Zdravstvena ambulanta te grobna kuća u Šemovcu, kao i Društveni dom u Štefancu. Za javne potrebe u djelatnosti brige za djecu Općina će izdvojiti 2 milijuna kuna i to za potpore roditeljima novorođene djece, sufinanciranje predškole, programa ranog učenja stranog jezika te rada pomoćnika djeteta s teškoćama u razvoju.

Roditeljima novorođene djece isplatit će se 2000 kuna za prvo i drugo dijete u obitelji, a za svako sljedeće iznos se povećava za 500 kuna. Općina je osigurala i sredstva za poklone za djecu uoči blagdana sv. Nikole i Božića, a financiramo i dječje predstave te posjete raznim institucijama – rekao je načelnik Šamec.

Općina financira i program ranog učenja informatike te škole plivanja, kao i produženi boravak, a sudjeluje i u sufinanciranju školskog pribora te izleta i ekskurzija. Načelnik Šamec istaknuo je i stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja i redovnih studenata te dodjelu nagrada učenicima i studentima koji su ostvarili zapažene rezultate.

– Važan dio našeg programa su i mjere poticanja poduzetništva na području Općine u 2020. godini. Riječ je o potporama male vrijednosti za što je osigurano 33.500 kuna – dodao je Šamec.