Vatrogascima ludbreškog kraja stigla oprema iz daleke Norveške Foto: Ilustracija

Vatrogascima ludbreškog kraja stigla oprema iz daleke Norveške

V.M./Varaždinske vijesti | 24.12.2016. u 19:43h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogastvo ludbreške regije posljednjih je godina poznato po čestim donacijama vatrogasnih vozila odnosno različite tehnike iz zapadnoeuropskih zemalja.

Naime, skromni fiskalni kapaciteti pojedinih jedinica lokalne samouprave u pravilu ne dopuštaju nabavu novih kamionskih vozila, čija vrijednost iznosi više od milijun kuna.

Posljednja ovogodišnja donacija znatnih količina osobne zaštitne opreme stigla je iz Norveške, odnosno tamošnje nacionalne vatrogasne škole.

Vatrogasne kacige, odijela za prilaz vatri i dišne aparate, među kojima znatan dio potpuno nove opreme, ukupne vrijednosti stotinjak tisuća kuna, vatrogascima iz općina Mali Bukovec i Veliki Bukovec predao je 23. prosinca 2016. član Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček, dugogodišnji koordinator spomenutih donacija.

Već početkom iduće godine očekuje se novi posjet čelnika britanskih vatrogasnih organizacija ovome kraju, a kako bi se do kraja razradili detalji preuzimanja više vatrogasnih vozila i opreme za spašavanje koja sredinom 2017. godine stiže u Ludbreg i Veliki Bukovec.

U planu je i širenje suradnje na druga područja u Varaždinskoj županiji, ali i druga područja Lijepe Naše, ne samo u smislu preuzimanja vrijednih donacija, već i kvalitetnu stručnu obuku.

Recimo kako za vatrogasce ludbreške regije nema predaha tijekom zimskih mjeseci. U Malom Bukovcu 29. siječnja 2016. započinje osposobljavanje za temeljno zvanje „vatrogasac“, u kojem će sudjelovati 30-tak polaznika s područja Grada Ludbrega te općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec.

Predavanja u trajanju od osamdesetak sati biti će održana diljem cijele regije, kako bi polaznici upoznali opremu kojom raspolažu različite vatrogasne postrojbe, a pojedine vježbe planirane su zajedno s predavačima iz Velike Britanije, kao i profesionalnom vatrogasnom postrojbom iz Varaždina.