VARAŽDIN Potpisani ugovori za prodaju zemljišta mladim obiteljima Foto: Grad Varaždin

VARAŽDIN Potpisani ugovori za prodaju zemljišta mladim obiteljima

Varaždinske vijesti | 8.10.2024. u 14:25h | Objavljeno u Našim krajem

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Neven Bosilj je u utorak, 8. listopada potpisao ugovore o prodaji pet parcela, zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća.

Riječ je o zemljištima u Gornjem Kućanu koja su po vrlo povoljnim cijenama, upola manjim od tržišnih, kupile mlade obitelji. Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su, uz mlade obitelji, i zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Saboru Miroslav Marković te pročelnik Vlado Podbrežnički, kao i pravnica Renata Kolarić Milušić.

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_3.jpg

- U nizu mjera koje Grad Varaždin poduzima je i mjera prodaja zemljišta mladim obiteljima. Potpisao sam ugovore s pet mladih obitelji koje su kupile građevinska zemljišta po vrlo povoljnim uvjetima. Gradilišta su od 400 do 450 kvadrata, a po kriterijima umanjenja cijena po natječaju cijene su između 7 i 8 tisuća eura, što je ispod 20 eura po kvadratnom metru. U dvije godine trebaju ishoditi građevinsku dozvolu pri čemu će im grad također pomoći – rekao je gradonačelnik Bosilj, najavivši da će ta mjera biti nastavljena i dalje pa se pripremaju gradska zemljišta na kojem će biti formirana zemljišta i zatim proveden javni natječaj za njihovu prodaju po povoljnim cijenama mladim obiteljima, za početak u Sajmišnoj ulici.

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_2.jpg

Zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, pobornik ideje o takvom modelu stambenog zbrinjavanja mladih je dodao:

- Želim da o varaždinskom modelu stambenog zbrinjavanja mladih čuje i država. Kasni se sa strategijom stambene politike. Očekujem od Vlade da najkasnije za mjesec dana da novu strategiju stambene politike. To ne bi smjela biti izlika za neku kvazi poreznu reformu nego da to zaista budu opipljive mjere koje će u lokalnim sredinama dati rezultate. Grad Varaždin je dobar primjer na koji način se to može raditi i početi rješavati. Treba donijeti zakonodavni okvir kojim će se puno brže rješavati takva pitanja i čime se rješava glavni cilj a to je ostanak mladih obitelji u Hrvatskoj. Sve ostalo su nekakve kvazi reforme – zaključio je zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković.

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_4.jpg

Anela Rusak sa suprugom Denisom Ružmanom kupila je zemljište i zahvalila Gradu Varaždinu.

- Napravit ćemo kuću od 150 kvadrata s dvorištem. Vrlo smo zadovoljni što tako možemo riješiti svoj dom i krenuti novim životom - kazala je.

Alen Kišić izgradit će kuću od 130 kvadrata.

- Zahvaljujem Gradu Varaždinu i nadam se da će nastaviti s ovim mjerama kako bi i ostali imali sličnu priliku. Zainteresiranih sigurno ima. Do sada smo živjeli u kući mojih roditelja - rekao je.

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_5.jpg

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_6.jpg

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_7.jpg

varazdin_ugovori_zemljista_mlade_obitelji_08102024_1.jpg