UDVDR Ogranak Ivanec i Muzej Grada Pakraca učvrstili suradnju i najavili njezin skori nastavak Foto: Krešo Vacek/UDVDR Ivanec

UDVDR Ogranak Ivanec i Muzej Grada Pakraca učvrstili suradnju i najavili njezin skori nastavak

VV | 14.11.2022. u 19:44h | Objavljeno u Našim krajem

Već tradicionalno, povodom Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstvo UDVDR Ogranak Ivanec je u sklopu projekta "Domovinski rat - Istina o slobodi" odalo počast žrtvama srpske agresije na zapadnu Slavoniju u prvoj polovici 90-ih. Tako je i ove godine odana počast poginulima i nestalima na spomen obilježjima kod Novske, te u Lipiku i Pakracu.

- Počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima odana je najprije na spomen obilježju na lokaciji Trokut Novska, gdje se poklonilo i pripadnicima HOS-a, kod spomen-ploče posvećene njihovoj žrtvi. Potom je uslijedio put prema Pakracu, gdje su izaslanstvo ivanečke udruge dočekali gradonačelnica Anamarija Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik, te magistar arheologije Krešimir Vacek. Spomenuta delegacija potom je odala počast poginulima na spomen obilježju u centru Pakraca, a nakon toga su se svi skupa uputili u Muzej Grada Pakraca - izvijestili su iz ivanečkog UDVDR-a.

udvdr_trokut_22_3.jpg

Sukladno intenzivnoj suradnji s pakračkim gradskim vlastima i muzejima, ivanečki dragovoljci i veterani svoj su doprinos u očuvanju povijesti Pakraca ovoga puta i konkretizirali. Naime, gradonačelnici Blažević i ravnateljici Muzeja Jeleni Hihlik, Damir Kraš i Pjer Jagetić uručili su fotografije s motivom ulice Kalvarija i još nekih, fotografijama ovjekovječenih, detalja razrušenog Pakraca u doba Domovinskog rata. Gradonačelnica Blažević i ravnateljica Hihlik izrazile su iskrenu zahvalnost na primljenim darovima, povijesnim dokumentima velike vrijednosti, rekavši kao će svakako naći svoje mjesto u Muzeju i biti među važnim svjedočanstvima pakračke povijesti vezane uz Domovinski rat.

udvdr_vojni_muzej_lipik_1.jpg

- Hvala vama od srca! Iskreno, bilo je baš lijepo ponovno se sresti kod nas u Pakracu i muzeju, mislim da moramo nastaviti s ovakvim posjetama i druženjima! Možda već iduće dogovoriti za Noć muzeja u Pakracu. Hvala od srca na svim vrijednim darovima, zaista će nam biti od pomoći u slaganju mozaika o pakračkoj povijesti! - istaknula je Jelena Hihlik.

udvdr_vojni_muzej_pakrac_2.jpg

Ljudvek Cikač darovao je Muzeju privjesak za ključeve s logom Drvno-industrijskog kombinata Papuk Pakrac, kojeg je pronašao u ruševinama kuće u ulici Kalvarija prije 30 godina, a toliko ga je čuvao u svojoj kolekciji. Navevši kako za privjesak za njega ima veliku emocionalnu vrijednost, no da mu je mjesto upravo ovdje – u pakračkom muzeju.
Privjesak je odmah našao svoje mjesto među memorabilijama vezanima uz spomenuto poduzeće, koje je u predratno doba, kako je pojasnila ravnateljica Hihlik, "hranilo" Pakrac, a njegovi su proizvodi od drva završavali i u kraljevskim dvorima.

udvdr_muzej_pakrac_06.jpg

Održana je kratka prezentacija bogate zbirke svojih fotografija Pakraca i Lipika iz doba Domovinskog rata. Domaćini su na kraju posjeta gostima darovali replike Slavonskih Banovaca. Prilikom posjeta Muzeju vojne i ratne povijestivoditelju Mariju Tušeku Pjer Jagetić darovao je dvije fotografije s ratnom tematikom, među kojima jednu na kojoj su pripadnici ivanečke bojne 104. Brigade i jednu s porukom ratnika svojoj obitelji prilikom odlaska na bojište, snimljenu tijekom rata u 'Vladikinim dvorima' u Pakracu. Obojica su izrazili nadu da će se, kad vidi fotografiju, autor teksta prepoznati.

udvdr_muzej_pakrac_1c.jpg

Također, u Kusonjama odana počast 20-orici pobijenih i masakriranih Bjelovarčana 8. i 9. rujna 1991. godine, te trojici stradalih od mine koju su postavili srpski teroristi 1993. godine na komemoraciji poginulima dvije godine ranije.

Označeno u