Udruge vinogradara Peharček Ivanec i Skrajski pajdaši Salinovec obilježile Vincekovo

VV | 23.1.2023. u 09:42h | Objavljeno u Našim krajem

Iako količinski manja nego u 2021., lanjska berba kvalitativno prednjači i već sad je sigurno da će neka od ivanečkih vina osvojiti zlata i na prestižnijim natjecanjima

Ako je suditi po velikoj tabli dimljenog špeka i „lancu“ kobasica kojima su ivanečki vinogradari na samo Vincekovo okitili trsove, pa ih onda još i dobro zalili starim vinom kako bi se „primitili“ goricama, berba u Ivancu i ove bi jeseni morala biti dobra. U starome običaju orezivanja gorica o spomendanu sv. Vinka, članovima ivanečke Udruge vinogradara i vinara Peharček pridružili su se i kolege iz Društva prijatelja narodnih običaja Maska pa je tako prvi vinski rez obavljen u goricama gazde Josipa Gečeka u Knapiću.

Druženje je potom nastavljeno u društvenom domu u Knapiću, uz glazbu i dobro iće, a obavezno su se morala kušati najbolja vina berbe 2022. koje su „za probu“ donijeli okupljeni vinogradari. A njihova kvaliteta je takva da se već sad sa sigurnošću može reći da će neka od njih osvojiti zlata i na prestižnijim vinskim manifestacijama.

Kod Skrajskih pajdaša

Na vinorodnom Šatornjaku iznad Salinovca, Vincekovo je organizirala i mjesna Udruga vinogradara Skrajski pajdaši. Slijedom dugogodišnjeg običaja, blagoslovu gorica i ove se godine odazvao domaće gore list, župnik iz Resnika vlč. Marijan Piskač. Lijepim riječima, bliskima srcu svakog Zagorca i vinogradara, on je zamolio je Boga da i ove godine nagradi rad ljudskih ruku te blagoslovio gorice, koje su za ovu priliku domaći meštri nakitili kobasicama i suhim mesom te ih pošteno zalili vinom.

U čast prvog reza u goricama zasvirali su domaći muzikaši, a dobro raspoloženi puce iz dečki iz KUD-a Salinovec zavrtjeli su se uz polku i valcere.

Galerija slika