Udruga Medarica ugostila predavanje Zlatka Tomljanovića "Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela" Foto: Novi Marof

Udruga Medarica ugostila predavanje Zlatka Tomljanovića "Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela"

| 22.2.2019. u 10:59h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 20. veljače, UdrugaMedarica“ za svoje članove i druge zainteresirane pčelare organizirala je stručno predavanje na temu „Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela“. O navedenoj temi predavanje je održao Zlatko Tomljanović, stručni savjetnik za pčelarstvo iz Hrvatsko poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Podružnice Zagrebačke županije.

Na samom početku svojeg izlaganja Tomljanović je skrenuo pozornost na važnu činjenicu, a to je da svaki pčelar mora biti upoznat s Programom suzbijanja varooze u RH za 2019. godinu, te također s korištenjem i primjenom odobrenim VMP-a u suzbijanju varooze i da se pridržavaju smjernica dobre pčelarske prakse.

- Veliki problem u pčelarstvu na teritoriju RH, a to je Američka gniloća kojoj se pridaje jako malo pažnje od strane svih aktera koji su uključeni u i oko pčelarstva u RH. Za ovu bolest karakteristično je to što se do sada nije znalo da se prenosi i vertikalno, putem rojeva, te na taj način širi se i izvan područja karantene i vrši zarazu drugih pčelinjaka. Po otkrivanju ove bolesti obavezno je kontaktirati stručnu veterinarsku službu kako bi se izdvojile zaražena društva te zbrinulo na ekološki prihvatljiv način tj. spaljivanje na pčelinjaku - rekao je Tomljanović.

Za svaku pčelinju zajednicu koja se zbrine od stručne veterinarske službe država novčano obešteti pčelara te na taj način potiče pčelare da prijavljuju sva sumnjiva društva kako bi se pomoglo pčelarima u borbi protiv ove opake bolesti.