Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

VV | 17.5.2022. u 16:07h | Objavljeno u Našim krajem

U petak, 13. svibnja, učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda sudjelovali su na terenskoj nastavi u sklopu koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar Kuća Velebita, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenic, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana. Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

Tijekom ove planimor terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi!