Učenici OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija upoznali autoricu romana "Trči! Ne čekaj me…" Foto: T. Slunjski, S. Lelkić

Učenici OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija upoznali autoricu romana "Trči! Ne čekaj me…"

VV / Ema Fogec | 24.2.2023. u 18:06h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Književnica Bojana Meandžija predstavila je učenicima sedmih i osmih razreda OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija svoj autobiografski roman "Trči! Ne čekaj me…" u kojem opisuje svoje odrastanje tijekom Domovinskog rata u rodnom Karlovcu.

Književni susret održao se 13. veljače u školskoj knjižnici. Pripremajući se za književni susret, učenice Ema i Dorotea Fogec s oduševljenjem su pročitale Bojanin roman koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Potom su, zajedno s knjižničarkom Tatjanom Slunjski, sedamšima i osmašima na satovima razrednika predstavile lik i djelo književnice kroz prezentaciju i čitanje njima najboljih ulomaka iz romana "Trči! Ne čekaj me…"

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_1.jpg

Nadahnute romanom, učenice i knjižničarka dosjetile su se da bi Bojani na dan susreta mogle pripremiti i malo iznenađenje dobrodošlice. Po uzoru na Bojaninu baku Jelicu, koja joj je svako jutro pripremala isti doručak, i one su Bojani pripremile krafnu s marmeladom i šalicu vrućeg napitka, ali umjesto mlijeka koje nije voljela kao djevojčica, iznenadile su je čajem.

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_2.jpg

Doručak je ugodno iznenadio Bojanu i vratio ju u predratno vrijeme koje opisuje na početku romana. Učenici su s velikim zanimanjem pratili Bojanino izlaganje i njezino čitanje ulomaka iz romana. Dočarala im je mjesta gdje se radnja odvijala, navodila ih da se užive u situacije koje je ona tada prolazila kao trinaestogodišnjakinja. Govorila im je o prvom velikom zračnom napadu na Karlovac, svojim emocijama i strahovima, o višegodišnjem životu u skloništu gdje je i počela voditi dnevnik koji je prerastao u roman.

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_3.jpg

Kao uspomenu na susret i boravak u školi, učenice Ema i Dorotea Fogec književnici su poklonile primjerak školskog lista Ilek, vrećicu lavande iz školskog lavandika, cvjetić i Haribo bombone koje je obožavala kao djevojčica, a to su saznale čitajući roman.

Nakon susreta, neki učenici i djelatnici škole ponijeli su kući svoj primjerak romana "Trči! Ne čekaj me…" s posvetom autorice. Učenicima je bilo žao što je susret trajao samo jedan školski sat, jer ih je razgovor s Bojanom oduševio i duhovno obogatio.

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_4.jpg

Svojim nastupom, izjavama, načinom razmišljanja, iskrenošću, spontanošću, ali i smislom za humor književnica je osvojila srca učenika i djelatnika škole koji su imali prilike upoznati je. Susret je ispunio njihova srca baš kao što je povodom Bojaninog dolaska i nadolazećeg Valentinova mnoštvo origami srca ispunilo prostor nove školske knjižnice gdje se održao susret koji je organizirala knjižničarka Tatjana Slunjski u suradnji s izdavačkom kućom "Alfa".

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_5.jpg

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_6.jpg

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_7.jpg

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_8.jpg

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_9.jpg

knjizevni_susret_osnovna_skola_sveti_ilija_20022023_10.jpg