U Vinici proslavljeno 60 godina igranja rukometa

vv | 27.10.2023. u 16:39h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 25.listopada, obilježeno je 60 godina od početka igranja rukometa u Vinici. U zavidnome broju okupili su se pojedinci iz svih generacija, demonstratori rukometnih vještina, bombarderi, nebeski letači, a sve krasi sportsko rukometno srce. Bilo je tu onih koji su duboko u sedmom desetljeću, a skok-šut, dupli skok, pivotiranje i križanje im nije strano, kao i onih koji su pažljivo i mudro baratali loptom. Svi oni došli su na novo i lijepo nogometno igralište u Vinici; ponajviše jer su rukometaši, prijatelji i pajdaši, ali i s jednim ciljem - da potaknu stvaranje infrastrukture, vanjske ili dvoranske, koja će omogućiti i igranje organiziranoga rukometa, u privatnom ili javnom interesu.

- Davne 1963. godine entuzijasti, lučonoše, nastavnici, učitelji-"školniki" pokrenuli su, pored igranja na nastavi, i organizirani klub za igranje rukometa. Zajedno s talentiranim mladićima igrali su i oni, što nije ništa neobično, jer su u ono vrijeme imali rekreaciju u različitim sportovima, a i bili stupovi zajednice i živjeli zajedno s nama u Vinici. Igrao se i muški i ženski rukomet, na lešu, na asfaltu i na parketu. Smola za bolje prianjanje lopte za šaku tražila se u šumi i pripremala u kućnoj radinosti. Bilo je značajnih pothvata i rezultata, primjerice, rukometna utakmica na službenom osnivanju RK "Ivanec" koji je postao jak rukometni centar; pobjeđivalo se Lepoglavu, Ivanec, Prelog, Ludbreg, današnje gradove, te Varteks II i Banficu Varaždin. Svojevremeno taj "vrlo grub" a toliko zanimljiv sport bio je kod nas popularniji od nogometa, što su naši navijači pokazali dolaskom na utakmice u većem broju nego na nogomet. Svaka generacija imala je svoje heroje-miljenike, a često su kod nas igrali i rukometaši iz drugih sredina jer su znali da se u Vinici cijeni i igra dobar rukomet - rekao je Ivica Bek, jedan od lučonoša rukometa u Vinici.

- Prilika je pritom spomenuti nekoliko ljudi koji su dali veliki obol igranju rukometa u Vinici, a to su Božidar Vučetić i Ivan Mumlek te zahvaliti svim navijačima i poklonicima rukometa i svim igračima koji su ponosno nosili vinički dres, od kojih smo se posebno prisjetili Stjepana Galovića-Žige - istaknuo je Bek.

Rukomet_u_Vinici.jpg

S lijeva na desno: gornji red D. BIANKINI, Z. PAJTLAR, Č. HOHNJEC, I. BEK, I. LADIKA, V. CIGLAR, M. KOVAČIĆ, Z. GERBUS, Ž. ROŽMARIĆ, V. KOVAČIĆ; donji red: N. BIANKINI, D. VESELIĆ, M. BALENT, Z. MESEK

Označeno u