U Varaždinskim Toplicama svoj atelje pretvorila u prvu suvenirnicu i trgovinu zdrave hrane “Bio hižica”

| 13.2.2022. u 20:04h | Objavljeno u Našim krajem
Iako se izradom unikatnih, ručno rađenih suvenira s motivima Varaždinskih Toplica Zvjezdana Benković Šebečić bavi već više od deset godina, tek je nedavno svoj bivši atelje preuredila u prvu suvenirnicu u središtu grada. Na to ju je potaknula obnova objekata i otvaranje novih turističkih sadržaja koji u Toplice privlači sve više posjetitelja.

Nakon novih, živih boja obnovljenih fasada glavnih objekata u sklopu Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama, pa zatim novih turističkih sadržaja poduzetnice Bernarde Cecelje, a i najave brojnih drugih projekata revitalizacije, čini se da je ovaj usnuli gradić na dobrom putu da povrati barem djelić svoga nekadašnjeg turističkog sjaja. A tog sjaja i nekadašnje živosti dobro se sjeća Zvjezdana Benković Šebečić koja je u Varaždinske Toplice došla živjeti krajem 80-ih godina, doselivši se iz Osijeka. Njezin se otac još tada liječio u Toplicama te je odlučio kupiti staru kuću, u uličici odmah iza zgrade Lovrine kupelji tj. iza nedavno obnovljenog Trga Republike. I svoga je supruga, rođenog Topličanca, upoznala na bazenu, govori nam uz osmijeh gospođa Šebečić, koju smo posjetili u njezinoj novouređenoj suvenirnici i trgovini zdrave hrane “Bio hižica”, dograđenoj upravo na već spomenutu obiteljsku kuću u samom središtu grada.

DMR50076.jpg

Na valu obnove

Iako se izradom unikatnih suvenira s motivima Varaždinskih Toplica bavi već više od deset godina, tek je nedavno svoj bivši atelje preuredila i u njemu otvorila prvu suvenirnicu u središtu grada, upravo na tom valu obnove i, kako neki kažu, renesanse Varaždinskih Toplica. Donedavno je suvenire prodavala na štandu u sklopu hotela Minerve, ali kako se grad počeo uređivati i dobivati nove turističke sadržaje, odlučila je i ona napraviti novi iskorak.

DMR50045.jpg

- Uredio se gradski trg, Bernarda je otvorila nove objekte, sve se nekako uređuje i to mi je bio poticaj da izađem iz sklopa bolnice i preselim se ovdje u centar grada, gdje se i posjetitelji sve više zadržavaju. Unatoč koroni, ljetos je bilo dosta turista iz Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije. Prolazili su kroz Toplice na putu za more i ostajali bi ovdje nekoliko dana, a svatko voli kući ponijeti neku sitnicu - opisuje što ju je potaknulo na otvaranje “Bio hižice”.

DMR50044.jpg

Umjetnička duša

Tijekom devedesetih godina obitelj Šebečić imala je u Toplicama trgovinu sportske obuće i odjeće. Tada je, prisjeća se naša sugovornica, bilo puno malih trgovina u gradu i bilo je puno više živosti. Iako se bavila trgovinom, oduvijek ju je nešto vuklo kreativnom, umjetničkom izražavanju. I kad su se trgovine u gradu počele gasiti, i Šebečići su zatvorili svoj dućan, a gospođa Zvjezdana konačno je imala vremena posvetiti se keramici i slikarstvu. No, svoj je hobi uskoro pretvorila u novi posao.

- Počela sam sve sama s komadom gline i trebalo mi je nekoliko godina dok nisam svladala tehniku - opisuje nam kako se upustila u svijet keramike pokazujući nam svoje “varaždinske slatke anđele”, čiji je dizajn zaštićen u Zavodu za intelektualno vlasništvo. Tu su i originalni, ručno rađeni suveniri koji prikazuju topličke nimfe, satovi od kamena s fotografijama starih lokalnih razglednica, kao i razni pokloni s aplikacijama akvarela koje je sama naslikala. Osim u hotelu Minerva, suvenire je prodavala i u suvenirnicama u Varaždinu, Zagrebu i Cresu, a bavi se i izradom nakita od čelika i poludragog kamenja.

Osim unikatnih suvenira i poklona, u novootvorenom prostoru “Bio hižice” mogu se naći i autohtoni domaći proizvodi poput meda i medne rakije te razni biljni pripravci, a ponudu su proširili i na asortiman zdrave hrane.

- Sve više ljudi prelazi na zdraviji način ishrane, a to uključuje namirnice po koje smo dosad morali ići u Varaždin ili druge veće centre, tako da smo domaćem stanovništvu željeli ponuditi asortiman zdrave hrane - pojašnjava naša sugovornica koja je i sama godinama vegetarijanka, a kćerka Dijana Šebečić organizirala je nekoliko Vege festivala u Varaždinu.

DMR50048.jpg