U tijeku realizacija brojnih projekata - završava se i uređenje centra Velikog Bukovca Foto: Veliki Bukovec

U tijeku realizacija brojnih projekata - završava se i uređenje centra Velikog Bukovca

VV | 24.9.2020. u 14:56h | Objavljeno u Našim krajem

Na području Općine Veliki Bukovec u tijeku je realizacija brojnih projekata. Pred samim završetkom je projekt „Modernizacija centra Velikog Bukovca“ koji obuhvaća uređenje dječjeg igrališta i staza, a u drugoj će fazi projekta biti izgrađen paviljon i postavljene sprave za vježbanje na otvorenom.

Načelnik Franjo Vrbanić najavljuje i povećanje sigurnosti prometa u centru Velikog Bukovca.

– Napravit ćemo sigurnu zonu radi škole i vrtića. Bit će postavljeni usporivači prometa, vjerojatno do kraja godine jer je korona kriza malo usporila izvođenje radova, ali završit ćemo i taj dio. Bit će to dva usporivača s pješačkim prijelazima tako da djeca sigurno mogu prijeći cestu, a promet će biti usporen na dijelu gdje su najugroženiji sudionici – djeca ispred škole i vrtića – rekao je Vrbanić.

Vrijednost projekta je 290.000 kuna, a Općina Veliki Bukovec prijavila se na natječaj LAG-a Izvor te se očekuje povrat sredstava u iznosu od 115.000 kuna.

Uređenje centra nastavljeno je i s druge strane ulice.

– Ispred vrtića je postavljen „totem“ s podacima o Velikom Bukovcu i biciklističkim rutama te stalak za bicikle i servisni stup. To je projekt koji je aplicirala Varaždinska županija na Ministarstvo turizma, ali s i Općina uključila sufinanciranjem. Projekt „Pješačko-biciklistička staza Bukovec“ u dužini je od 7 kilometara, a obuhvaća općine Veliki i Mali Bukovec koje spaja uz rijeku Bednju. Na toj trasi je napravljen most preko potoka Čuklin, a uskoro, kada tehnički uvjeti dopuste, bit će postavljena skela za prijelaz biciklista i pješaka. Skela je samopotezna, na mlinskom kanalu kod tzv. splavnica, brane koja je trenutno izvan funkcije – pojasnio je Vrbanić dodavši da je Općina Veliki Bukovec sufinancirala 50.000 kuna.

Najveći projekt koji se realizira na području općine u posljednjih 15-ak godina je svakako završetak uređenja sportske dvorane. Dio postojeće sportske dvorane preuređuje se u školske prostore – četiri učionice, kuhinju, novu knjižnicu.

– Dio dvorane koji nije bio završen uređuje se u sportsku dvoranu. Rok završetka radova je svibanj iduće godine. Tako da bi se u školsku godinu 2021/2022 krenulo s jednosmjenskom nastavom. Projekt je vrijedan više od 13 milijuna kuna. Varaždinska županija uređenje financira s 10 milijuna kuna, Općina Veliki Bukovec s 1,5 milijuna kuna, a ostatak Općina Mali Bukovec – dodao je načelnik Vrbanić.

U tijeku je i realizacija manjih projekata među kojima su ulaganja u društvene domove. što je zapravo ulaganje u općinsku imovinu. U Društvenom domu u Dubovici zamijenjena je stolarija stara 45 godina, kao i bojler za grijanje. Investicija je na razini 100.000 kuna. Na Društvenom domu u Kapeli Podravskoj također će se zamijeniti stolarija, a planira se i rekonstrukcija sanitarnog čvora. Vrijednost prelazi 100.000 kuna. Kako su proračunska sredstva ipak nešto smanjena zbog korona krize, ove godine ne omogućavaju, ali je u planu za iduću godinu, investicija u Društvenom domu u Velikom Bukovcu. Također se radi o zamijeni stolarije i renoviranju sanitarnog čvora.

Na području Općine Veliki Bukovec više od 100.000 kuna uloženo je u sanaciju nerazvrstanih cesta.

– Jedna od njih je dio Sovićeve ulice u Velikom Bukovcu, koji još nije asfaltiran. Radi se o postavljanju „suhog asfalta“ odnosno učvršćivanju šljunčane podloge. Ta cesta vodi do stočne vage koja se puno koristi u našoj općini pa ćemo u dužini od 260 metara, a širini 3,5 metara, urediti cestu. Vrijendost radova je oko 80.000 kuna – objasnio je Vrbanić.