U Sračincu starijima pomažu gerontodomaćice: "Sada im najviše fali naše društvo i malo razgovora" Foto: Ilustracija/Pixabay

U Sračincu starijima pomažu gerontodomaćice: "Sada im najviše fali naše društvo i malo razgovora"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.4.2020. u 11:44h | Objavljeno u Našim krajem

Božena Mesek jedna je od petero gerontodomaćica s područja Općine Sračinec koja svakodnevno obilazi starije. Prije uvođenja mjera koje su poduzete kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, ona je na svojem biciklu obilazila starije osobe i pomagala im u obavljanju kućanskih poslova te nabavci hrane, lijekova i drugih potrepština. I dalje to radi, no ono što se sada promijenilo je to što više ne ulazi u njihove kuće.

”Kako ste danas?”

- S obzirom na mjere oko ograničavanja socijalnih kontakata sada više ne dolazim k njima. Oni mi se jave telefonom i kažu što trebaju ili mi ostave šalabahter, popis stvari i novce koje su im potrebne pred vratima, a onda im tijekom dana to pribavim i ostavim ispred vratiju. Zajedno se svi snalazimo. Moram priznati da našim korisnicima najviše nedostaju naši posjeti. Prije smo odlazili k njima, pomogli smo im pospremiti, peglati, kuhati, malo smo s njima popričali i popili kavu, no zbog mjera koje su na snazi, to do daljnjega više nije moguće. Naši korisnici kažu kako im to najviše nedostaje, no moramo se svi pridržavati propisanih mjera kako bismo zaštitili njih, ali i sebe - ispričala je Božena. “Čašicu razgovora” stariji mještani Općine Sračinec, o kojima brinu gerontodomaćice, sada rješavaju telefonski.

- Nazovu nas telefonom, pa malo popričamo. Moram ih pohvaliti jer prilično ozbiljno shvaćaju situaciju i nemaju nikakve posebne zahtjeve osim onog osnovnog što im je potrebno za život. Uglavnom im nabavljamo hranu, eventualno lijekove i to je to. Ne kompliciraju i nemaju nerazumne zahtjeve - otkriva Božena Mesek.

"Mi ćemo se za sve pobrinuti"

Sa svojim kolegicama, gerontodomaćicama, brinu o 30 korisnika s područja te općine.
- Ono što u ovoj situaciji mogu poručiti našim korisnicima je da se pridržavaju propisanih mjera i ostanu doma. Mi ćemo se nastojati pobrinuti se za sve što im je potrebno - rekla je i dodala kako su svoju pomoć gerontodomaćice ponudile i Stožeru civilne zaštite Općine Sračinec, ako će biti potrebna.