U Osnovnoj školi Petrijanec proturatnom književnošću odali počast Vukovaru Foto: OŠ Petrijanec

U Osnovnoj školi Petrijanec proturatnom književnošću odali počast Vukovaru

Varaždinske vijesti | 20.11.2021. u 18:39h | Objavljeno u Našim krajem

Ususret Danu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, učenici i učitelji OŠ Petrijanec tradicionalnom su svečanošću obilježili ovaj, kako kažu iz škole, poseban dan za hrvatsku povijest i narod, ali i svakog malog čovjeka koji osjeća pripadnost bez obzira na različitost.

U Godini čitanja, u završnici Mjeseca hrvatske knjige, u korelaciji sa školskom knjižnicom te u sklopu godišnjeg školskog projekta “Čitajmo u travi, u snu i na javi”, Glavaševićeve Priče iz Vukovara, Tomašev Mali ratni dnevnik te proturatnu poeziju čitali su sedmaši i osmaši, njihovi učitelji Hrvatskog jezika, Povijesti, Vjeronauka... stručni suradnici, ravnateljica Valerija Paljak, ali i predstavnici lokalne zajednice – petrijanečki načelnik Željko Posavec te posebni gosti, hrvatski branitelji, Franjo Mušić, Vladimir Milavec i Damir Laljek.

Proturatnim stihovima i prozom u svečanoj se atmosferi osjećalo zajedništvo, tuga i ponos na sve one koji su branili Grad Heroj – Vukovar. Čitalo se oko makete Vukovarskog tornja koju je za školu izradila učiteljica povijesti Andreja Hrženjak, kao i prigodne poklone za vukovarske branitelje.

- Čitalo se kako bi se podsjetilo na hrabrost i neuništivost ljudi, kako se zlo ne bi zaboravilo... jer i čitati znači osjećati i znati, a riječi su one koje se pamte i iz njih učimo o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - ističu iz škole.

Tematsku projektnu aktivnost “Čitamo za Vukovar” osmislila je i vodila učiteljica hrvatskoga jezika Željka Rabuzin, ujedno i koordinatorica školskog godišnjeg projekta.

- Učenjem o životu i učenjem za život učenici i učitelji tako su obilježili i Međunarodni dan tolerancije jer, kako bolje pokazati poniznost, poštovanje i uvažavanje različitosti nego zajedništvom u umjetnosti riječi, hraniteljici ranjenih duša, svjetlu i nadi u bolje sutra - zaključuju iz OŠ Petrijanec.

os_petrijanec_vukovar_19112021_1.jpg

os_petrijanec_vukovar_19112021_2.jpg

os_petrijanec_vukovar_19112021_3.jpg

os_petrijanec_vukovar_19112021_4.jpg