MARUŠEVEC Ove subote ne propustite Martinje s Marušama! Foto: Udruga žena

MARUŠEVEC Ove subote ne propustite Martinje s Marušama!

vv | 8.11.2023. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Kao i ranijih godina, Udruga žena Maruša u suradnji s Općinom Maruševec na Martinje pripremaju druženje na kojem će se prisjetiti tradicijskih običaja uz ceremoniju krštenja mošta, tradicijska jela i lupanje kuruze. Martinje s Marušama organizira se u subotu, 11. studenoga, kod Društvenog doma Maruševec (na Ločnjaku).

Počet će u 13 sati uz nastup KUD-a Klaruš, lupanje kukuruza te prezentaciju izrade tjestenine "Hajdinih makaruna". U 14 sati kreće povorka prema klijeti Josipa Cmuka gdje će se uprizoriti krštenje mošta u obližnjem vinogradu. U 15 sati predviđen je povratak do Društvenog doma u kojem vas čeka prigodna večera te druženje i ples uz živu glazbu, a za najspretnije plesače osigurani su i prigodni pokloni.

Bit će tu i naš poznati deda Joža s konjskom zapregom koji će provozati zainteresirane, Narodni ritam band, tradicijska jela, topli napici, sarma, krumpir, Hajdini štrukli i zlevke, dobar duh dobar duh okupljenih za veselo druženje. Domaćini će se kao i uvijek do sada potruditi da sve bude kako treba i da se gosti ugodno osjećaju. Ogrnite se toplom vestom, dobrom voljom i pridružite nam se ove subote na Ločnjaku! - poručuju iz Općine Maruševec.

- Ove godine uz ceremoniju krštenja s Biskupom, večerom, tradicijskim hajdinim štruklima i vožnje kočijom, pripremamo i lupanje kuruze. U parku kraj doma prisjetit ćemo se kak' se to nekad delalo - kako smo brali kuruzu nekad, čistili je, slagali hrastave od kuruznice. U isto vrijeme u domu će biti prikaz izrade “Hajdinih makaruna”. Nakon obreda lupanja kuruze pripremamo večeru i starinski ples - ples srca. Vidjet ćemo i tko će odnijet i titulu najboljeg plesača. Dođite i provedite s nama jesenji dan, prisjetite se starih običaja i zabavite se uz naše muzikaše! Čekamo vas!….

jer tak su delali naši stari! - pozivaju članice Udruge žena Maruša.

martinje_maruse.jpg