U Novom Marofu povećana količina sakupljenog reciklabilnog, bio i glomaznog otpada

Napisao/la: MGA/VV -

Na području Grada Novog Marofa u 2019. godini prikupljeno je ukupno 1328 tona otpada ili 100 kilograma po stanovniku, istaknuto je u izvješću o radu trgovačkog društva Novokom kao davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, koje je bilo na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u petak u Velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“. U 2019. godini, u odnosu na prethodnu, došlo je do povećanja količine miješanog otpada za 12,4 posto, ali i do velikog povećanja količina sakupljenog reciklabilnog otpada – za 47,4 posto, bio otpada – za 85,7 posto, te glomaznog otpada – za 57,4
posto.

– Do ovog velikog povećanja došlo je jer se kućanstva educiraju, kroz promotivne letke i obavijesti, kako bi se iz miješanog komunalnog otpada odvojilo što više onog koji se može reciklirati i obraditi, te zbog same mogućnosti razvrstavanja sortiranog otpada koji se zbrinjava jednom mjesečno – istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je podsjetio i da je odvojeno prikupljanje otpada počelo još 2010. godine te da je predviđena nabava 3290 spremnika za papir, staklo, plastiku i biootpad preko Fonda za zaštitu okoliša. 

Gradski su vijećnici prihvatili i izvješće o izvršenju dijela Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu, koji se odnosi na građevine za gospodarenje komunalnim otpadom. Za projekt „Održivo gospodarimo otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici“ utrošeno je 383 tisuća kuna europskih sredstava, za
sanaciju divljih odlagališta 49.875 kuna iz gradskog proračuna, a za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret 9.975 kuna europskog novca.

Gradski su vijećnici odobrili kreditno zaduženje Novokoma kod Zagrebačke banke za 5 milijuna kuna. Namjena sredstava komunalnom trgovačkom društvu u 100 %-tnom vlasništvu Grada Novog Marofa je izgradnja poslovnog objekta. Rok otplate kredita je 13 godina, uz godišnju kamatu od 1,5 posto.

Gradsko vijeće potvrdilo je otkup zemljišta u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora. Riječ je o zemljištu za nastavak spojne ceste ukupne površine 4.500 četvornih metara, vrijednosti 515.000 kuna. Na dnevnom redu je bilo i izvješće o izvršenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu u kojem se ističe da nije bilo nepogoda zbog kojih bi bila proglašena elementarna nepogoda na području Grada Novog Marofa.

Kako su uredi državne uprave došli pod nadležnost županija provedeno je i usklađivanje Statuta Grada Novog Marofa u tom smislu, kao i tehničko i terminološko usklađivanje Poslovnika s važećim zakonskim odredbama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.