SVETA NEDJELJA Apel uoči središnjeg misnog slavlja u Ludbregu: vjernici, nosite maske i držite razmak! Foto: VV arhiva / ilustracija

SVETA NEDJELJA Apel uoči središnjeg misnog slavlja u Ludbregu: vjernici, nosite maske i držite razmak!

Varaždinske vijesti | 5.9.2020. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Sutra će u Ludbregu biti održano središnje slavlje Svete nedjelje na koje se očekuje dolazak velikog broja vjernika, zbog čega je još prošli tjedan održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Ludbrega s predstavnicima županijskog Stožera, PU varaždinskom i vatrogascima.

Zbog aktualne epidemiološke situacije jedna od glavnih preporuka vjernicima je da se nose maske i vani, kako bi se dodatno spriječila zaraza pogotovo tijekom misa odnosno razilaženja nakon misa gdje se očekuje veća koncentracija posjetitelja prema samom gradu.

- U okviru Stožera odlučili smo organizirati inspekcijski nadzor, odnosno službu koja će kontrolirati sanitarne uvjete, broj gostiju u ugostiteljskom dijelu. Bit će nekoliko inspekcijskih timova od strane Stožera civilne zaštite, a mi ćemo angažirati i naš Stožer civilne zaštite i interventnu postrojbu naših vatrogasaca kako bismo maksimalno osigurali provedbu svih mjera i preporuka – rekla je Renata Potočnik, zamjenica gradonačelnika Grada Ludbrega i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Ludbrega.

I iz Varaždinske biskupije vjernike pozivaju na poštivanje preporuka i mjera.

- Ovogodišnje slavlje bit će bez velike procesije gradom radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19. U vrijeme hodočašća potrebno je pažljivo slušati upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i Zavjetnu kapelu obavezno je dezinficirati ruke i, ako ostane mjera na snazi, nositi masku. Pričešćuje se samo na ruku te je potrebno voditi računa i o održavanju propisanog razmaka - objavila je Varaždinska biskupija.

Središnje euharistijsko slavlje u Ludbregu će sutra predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua uz sudjelovanje domaćeg biskupa msgr. Bože Radoša te ostalih svećenika i redovnika. Svetu misu vjernici mogu pratiti direktno na HTV 1.

Evo i detaljnog programa:

- 09.35 - Dolazak na Svetište pred Zavjetnu kapelu Hrvatskoga sabora

- 10.00 - Početak središnjeg misnog slavlja

• Pozdravno obraćanje msgr. Josipa Đurkana – župnika Župe Presvetog Trojstva Ludbreg
• Voditelj (ceremonijar) najavljuje pozdravni govor potpredsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera
• Obraćanje potpredsjednika Sabora Željka Reinera
• Pozdravni govor biskupa domaćina – msgr. Bože Radoša
/nakon govora biskupa domaćina slijedi početak sv.mise