U nedjelju, 12. studenog Martinje - krštenje mošta u Vinici

Varaždinske vijesti | 9.11.2017. u 07:55h | Objavljeno u Našim krajem

Budući da područje općine Vinica krase brojni vinogradi i kvalitetna vina, uobičajeno je da se obilježe svi blagdani povezani s vinogradarstvom i vinarstvom, pa tako i blagdan sv. Martina.

Kako bi se dostojno obilježio ovaj blagdan, a sve u cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja, pod okriljem Općine Vinica i ove se godine, po 11. puta, organizira manifestacija “Martinje – krštenje mošta u Vinici”.

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom.

Članove Udruge “Vinea” preuzeli su obvezu osiguranja dovoljnih količine mošta i vina, članovi DVD-ova iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena koje su prikupili djelatnici Općine zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja te članice Zajednice žena “Katarina Zrinski” godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipići, kiflice i sl. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica pripremaju grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK “Vinica” okušat će se u pripremanju fiš paprikaša, a lovci iz Lovačke udruge “Opeka” zaduženi su za gulaš. Kotlovinu će pripremati članovi NK “Vinica” i KK “Vinica”, a Udruga za šport i rekreaciju “Kapla” preuzela je obvezu pripreme “krumpira v lončeku”.

Osim toga, posjetitelji će moći razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica”, djeca iz vrtića “Sreća” te učenici - članovi školske zadruge “Vrčeki”.

Za odgovoran posao “krštenja mošta u vino” i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD-a Vinica i ŽVS “Leluja”.

Stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da u nedjelju, 12. studenog, svakako posjete Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi koja počinje u 14 sati.

Označeno u