U Muzeju planinarstva promocija knjige “Zidine u šumi – Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice”

Grad Ivanec/vv | 17.3.2023. u 09:30h | Objavljeno u Našim krajem

Knjiga je svojevrstan pregled utvrda na južnim padinama Ivančice građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku, a radi se o liniji utvrda koja je utvrđivala sjeverozapad Hrvatske, braneći prolaz potencijalnim napadačima prema sjeveru

Svi planinari, zaljubljenici u Ivančicu i povijesne tajne koje krije, povjesničari, a osobito mladež te svi ostali zainteresirani građani pozvani su na predstavljanje knjige "Zidine u šumi — Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice" koje će se u petak, 17. ožujka, održati u Muzeju planinarstva Ivanec s početkom u 19 sati.

Knjigu će predstaviti njen autor Petar Babić, prof. povijesti, književnosti i engleskog jezika, ujedno i gorski spašavatelj u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Varaždin.

Knjiga je svojevrstan pregled utvrda na južnim padinama Ivančice građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku. Radi se o liniji utvrda koja je utvrđivala sjeverozapad Hrvatske, braneći prolaz potencijalnim napadačima prema sjeveru.

10869.png

Na planini danas možemo naći šest utvrda koje su u ruševnom stanju, slabo su očuvane, a donedavno gotovo i bez ikakve inicijative za konzervacijom ili daljnjim istraživanjem. Obrambena linija južne Ivančice kulturno je dobro koje leži gotovo u potpunosti neiskorišteno u turističkom, promocijskom, pa čak dobrim dijelom i arheološkom smislu.

Autor, kao i cijeli uži tim koji je radio na knjizi, smatra da je upravo manjak ovakve literature djelomični krivac za katastrofalno nizak interes javnosti za hrvatsku povijest, koji pak vodi u razne krive interpretacije povijesnih činjenica, kao i etabliranje nekih - u najmanju ruku dubioznih - novih autoriteta na tom području.

Odgovornost je i povjesničarske struke, ali i planinarskih društava, saveza i volontera, da se učini sve da se takvi lokaliteti očuvaju, da se podigne svijest o njima i njihovim specifičnostima te osigura njihova trajnost u godinama koje dolaze.

- O svemu ovome bit će riječi na predstavljanju ove vrijedne knjige koju toplo preporučujemo svim žiteljima Planinarskog grada - poručuju organizatori.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci