U Leštakovcu odali počast narodnom heroju Stjepanu Bubaniću Elektriki

Varaždinske vijesti | 26.3.2018. u 07:59h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Varaždina u Leštakovcu su 19. ožujka odali počast narodnom heroju Stjepanu Bubaniću Elektriki.

Stjepan Bubanić Elektrika, narodni heroj Drugog svjetskog rata, stradao je prije 75 godina u uličnoj borbi u Zagrebu s policijskim agentima. Bubanić je rođen 1913. godine u Leštakovcu kod Jalžabeta, odakle je kao mladić za poslom otišao u Zagreb. Tamo je postao poznati sindikalist, član KPJ, zagrebački ilegalac. U ZET-u, gdje je radio, organizirao je udarne grupe i ustaničke akcije za području Zagreba, rukovodio partizanskom tehnikom i tiskarom. Pokopan je na Mirogoju, a u  Grškovićeovoj ulici postoji spomen-ploča s tekstom o njegovoj pogiblji.

Središte sela Leštakovec danas krasi njegova bista te jedna tramvajska prikolica ZET-a. Kakve veze imaju ZET i Leštakovec? Povezani su upravo preko Bubanića koji je godinama radio kao tramvajski kondukter u Zagrebu. Desetljećima je i osnovna škola u Jalžabetu nosila je njegovo ime, a godišnjica smrti bila je dan Mjesne zajednice Leštakovec.

Iako je tu dugo stajala i njegova rodna kuća, a i danas žive članovi Bubanićeve obitelji, sjećanje na ovog narodnog heroja polako je minulo. Stoga se svakih pet godina u Leštakovcu okupljaju antifašisti te mu odaju počast. Cvijeće su položili predstavnici ZUABA Varaždinske županije, a o Bubanićevom životu govorili su Milivoj Dretar i Franjo Turkalj, predsjednik i tajnik ZUABA-e, te Mirko Magić, načelnik Općine Jalžabet. Prigodni domjenak priredilo je Društvo žena Leštakovec koje brine o okolišu Bubanićeva spomenika. Jedna Bubanićeva bista nalazi se i kod spomen-kosturnice na varaždinskom gradskom groblju.

Antifašisti ove godine obilježavaju veliku obljetnicu, 75 godina od 1943. godine kada je stvorena Podravska republika, slobodni partizanski teritorij od Novog Marofa do Virovitice. Tom prigodom će se održati znanstveni skup u Koprivnici, podravskoj metropoli. Varaždinski antifašisti najavljuju sljedeće okupljanje već za 3. travnja, kada će odati počast tragično stradaloj revolucionarki Milici Pavlić Kati.

lestakovec-antifasisti-2.JPG

lestakovec-antifasisti-1.jpg

lestakovec-antifasisti-3.jpg