U IVANEČKOM PARKU Održana izložba gljiva i mali sajam OPG-ova ivanečkoga kraja Foto: Grad Ivanec

U IVANEČKOM PARKU Održana izložba gljiva i mali sajam OPG-ova ivanečkoga kraja

Varaždinske vijesti | 12.10.2021. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

Stotinu i sedam vrsta gljiva ubranih u ivanečkim šumama u subotu su, 9. listopada, mogli vidjeti brojni posjetitelji koji su u ivanečkom parku obilazili gljivarsku izložbu na otvorenom.

Gljive, sve determinirane i na odgovarajući način označene, bile su postavljene uz parkovne staze pa su ih posjetitelji iz šireg ivanečkog kraja, među kojima je bilo i puno djece i mladih, kao i predstavnici gljivarskih društava iz Međimurja, Krapine i Zlatara, razgledavali uz laganu šetnju.

Gosti iz gljivarskih društava bili su oduševljeni jer, kako rekoše, izložbu organiziranu na ovakav način još nisu vidjeli.

Licencirani determinatori Zvonko Turčin, Josip Levanić i Neven Ferenčak posjetiteljima su na zanimljiv način tumačili karakteristike pojedinih gljiva.

Sa željom da građane kraja upoznaju s gljivarskim bogatstvom ivanečkih šuma, izložbu u novouređenom parku organizirali su Gljivarsko društvo Ivanec te Grad Ivanec, Poslovna zona i Turistička zajednica, u sklopu pojačanih aktivnosti na brendiranju Ivanca kao Planinarskog grada.

Svi posjetitelji su u paviljonu mogli pogledati i uzorke gljiva pod mikroskopom.

Gljivari su pripremili i velik kotao (80 litara) gulaša spremljenog od dvadesetak vrsta gljiva koji je „planuo“ u roku od pola sata.

Posebna atrakcija za brojne posjetitelje bio je pas Jeno (pasmine lagotto romagnolo), vlasnika Stjepana Hrvoića, koji je pokazao kako pronalazi crne tartufe koji su za potrebe pokazne vježbe bili zakopani u parku.

U sklopu izložbe gljiva održan je i mali sajam OPG-ova kome su se odazvali OPG-ovi iz Ivanca, Lepoglave i Novog Marofa. Svašta se moglo vidjeti, kušati i kupiti: najbolja vina ivanečkih vinara, bučino ulje, sokovi, likeri, džemovi, šumski plodovi itd.

Djeci i odraslim posjetiteljima podijeljeni su prigodni suveniri – drveni vrganji, kao uspomena na prvu izložbu u parku, a isto tako i kape s logom Ivanca kao Planinarskog grada, platnene torbe i drugi promo materijal.

Izložbu su obišli i gradonačelnik Milorad Batinić, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, voditelj TZ-a grada Ivanca Boris Jagetić Daraboš, viši stručni savjetnik za šume u Ministarstvu poljoprivrede Mario Vlašić, predstavnici gradskih službi i dr.

S obzirom da su dani prije izložbe bili iznimno kišni, dok je sama subota bila vrlo hladna za ovo doba godine, a što je sve skupa otežalo organizaciju, i gljivari i organizatori na kraju su bili iznimno zadovoljni i opsegom izložbe i brojem posjetitelja.

Stoga najavljuju (uz nadu u bolje vrijeme) da će izložba u gradskom parku dogodine biti još veća i sadržajno bogatija.

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_1.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_2.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_3.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_4.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_5.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_6.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_7.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_8.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_9.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_10.jpg

ivanec_izlozba_gljiva_09102021_11.jpg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci