U Ivancu potrebe rastu: 7 gerontodomaćica brine se o čak 65 starih i bolesnih osoba

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.6.2021. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

U skladu s pravilima vezanim uz projekte koji se financiraju iz EU fondova, kod paviljona u gradskom parku uvodnu konferenciju projekta „Zaželi – aktivne u zajednici“ održalo Gradsko društvo Crvenoga križa Ivanec s partnerima – Gradom Ivancem, Općinom Maruševec, Centrom za socijalnu skrb i HZZ-om Ivanec.

Ovim projektom je na području grada Ivanca zaposleno 5, a na području općine Maruševec dvije žene na poslovima njege i pomoći u kući starijim i teško bolesnim osobama. Svi troškovi se u 100%-nom iznosu financiraju iz EU socijalnog fonda.

Gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je da ovaj projekt, s izrazito socijalnom notom, predstavlja dvostruki dobitak. S jedne strane, omogućava zapošljavanje žena koje zbog nešto starije dobi ili kvalifikacijske strukture teško dolaze do posla te, s druge strane, konkretnu i učinkovitu pomoć najranjivijim skupinama.

-Posao gerontodomaćice je specifičan i za njegovo obavljanje potrebna je visoka razina empatije te stoga zahvaljujem svima koji su angažirani na ovom projektu. Jer puno puta topla i ljudska riječ važnija je od materijalne pomoći. Grad Ivanec za djelatnost Crvenog križa izdvaja velika sredstva, no i povrh toga već su u tijeku razgovori o tome da se uključimo i u druge, nove projekte kojima bismo stvorili još kvalitetnije socijalno okruženje. Nadam se da će i novo Gradsko vijeće imati razumijevanja i podržati projekte – poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Crvenog križa Jasminka Ruhek istaknula je da potrebe za gerontodomaćicama rastu, jednako kao i za ostalim strukama koje potrebitima mogu pružiti logističku potporu kako bi se mogla zadovoljiti temeljena socijalna prava nemoćnih, bolesnih i starih osoba.

Predsjednik GDCK Ivanec Zlatko Barbir, aktualni voditelj Ispostave HZZ-a Ivanec, izrazio je zadovoljstvo što su vrijednost programa Zaželi prepoznali i lokalni dionici te Crvenom križu dali povjerenje da ga odrađuje umjesto njih. Voditeljica projekta Sanja Pajtak naglasila je da su potrebe za gerontodomaćicama tolike da ih postojećim kadrovima ne mogu zadovoljiti, pa će se dio zahtjeva morati staviti na listu čekanja.

-Sedam gerontodomaćica brine se o čak 65 korisnika ( i Ivancu ih je 45, a u Maruševcu 20). Prosječna dob korisnika je 72 godine. Pomažu im u nabavi hrane, potrepština i lijekova, u održavanju čistoće stambenog prostora, u donošenju drva za ogrjev, u obradi vrta, oblačenju i u osobnoj higijeni itd. – istaknula je S. Pajtak.

Robert Čusek, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec, naglasio je visoku razinu suradnje svoje ustanove sa Crvenim križem te zahvalio na skrbi što se svakodnevnim praćenjem brine o najranjivijim skupinama i osigurava da projekt bude održiv.

Skupu je nazočilo svih sedam gerontodomaćica koje su sa sobom povele i nekoliko korisnica o kojima se brinu i time ih uključilo u društvena događanja.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci