U 2019. Općina Sračinec će sufinancirati osiguranje usjeva za one koji ne koriste sredstva EU Foto: Općina Sračinec

U 2019. Općina Sračinec će sufinancirati osiguranje usjeva za one koji ne koriste sredstva EU

Varaždinske vijesti | 15.2.2019. u 08:21h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu je za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec održano još jedno korisno predavanje. Osvrt na prošlu sezonu i sve važno o Pioneer sjemenu za sezonu koja je pred nama u ime tvrtke Pioneer održao je Saša Jerković.

Predstavnici Croatia osiguranja govorili su o mogućnosti osiguravanja poljoprivrednih usjeva, uz mogućnost korištenja subvencija u koje se ove godine uključuje i Općina Sračinec. Vrlo važne i stručne savjete poljoprivrednicima ispred Ministarstva poljoprivrede prenijele su viša stručna savjetnica Jelena Stipetić i stručna savjetnica Andreja Vukalović Pofuk.

- S obzirom na još jednu vrlo izazovnu sezonu pred vratima, Općina Sračinec svojim poljoprivrednicima izlazi u susret organizacijom ovakve vrste edukacije. U studenom mjesecu prošle godine, svima koji su podnijeli zahtjev, isplaćene su potpore ovisno o prijavljenim površinama u APPRRR-u, a na isti će se način isplatiti potpore i ove godine za proljetnu sjetvu - rekao je Božidar Novoselec, načelnik općine Sračinec.

Ove će godine općina sufinancirati i osiguranje usjeva za gospodarstva koji ne koriste potpore EU u 50%-nom iznosu. U suradnji sa tvrtkom Colas osigurat će se kalcitno brašno za potrebe kalcifikacije tla, a i nadalje organizirat će se prikupljanje i zbrinjavanje otpadne ambalaže, (vreće umjetnih gnojiva i sjemenske robe te folije od bala i silaže) koju Općina Sračinec u potpunosti financira. Ambalaža sredstava za zaštitu bilja i suzbijanje korova i nadalje se zbrinjavaju od strane tvrtke Ciak.

Ove godine po prvi put svi zainteresirani poljoprivrednici organizirano će posjetiti 22. Proljetni međunarodni sajam u Bjelovaru te Poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni, a troškove prijevoza i ulaznica u cijelosti pokrit će Općina Sračinec. Nakon stručnog dijela razmijenjena su mnoga iskustva i savjeti te se odgovorilo na mnoga pitanja poljoprivrednika.

Sve ove aktivnosti vrijedno koordinira općinska vijećnica Miljenka Križnjak, kojoj treba zahvaliti na nesebičnoj pomoći poljoprivrednicima općine Sračinec. 

20190213-18_07_32-IMG_9681.jpg

20190213-18_08_33-IMG_9690.jpg

20190213-18_06_09-IMG_9672.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci