TRNOVIJADA Upoznajte dvorište Jagine Hiže uz tradicijske predmete i hranu

Varaždinske vijesti | 27.9.2024. u 14:05h | Objavljeno u Našim krajem

U Trnovcu Bartolovečkom u subotu 28. rujna prvi će se put održati "Trnovijada".

Trnovijada se fokusira na obnavljanje, valorizaciju i modernu prezentaciju autohtonog zagorskog dvorišta koje se nalazi uz etnološko-tradicijski objekt "Jagina Hiža" u Trnovcu Bartolovečkom. Riječ je o objektu koji je izgrađen početkom 20. stoljeća u tradicionalno zagorskom arhitektonskom zdanju te koji ima i veliko dvorište koje se u ranijim vremenima koristilo kao "dvor" te za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Objekti tradicijske baštine predstavljaju, a i same po sebi jesu značajne turističke atrakcije, koliko zbog specifičnog arhitekturnih zdanja, vremena kad su izgrađene i zbog toga što prezentiraju dašak prošlosti u današnjim vremenima.

S ciljem oživljavanja etno prostora i prezentiranja specifičnih tradicijskih dvorišta, u općini Trnovec Bartolovečki će se 28. rujna, od 10 do 13 sati, održati manifestacija "Trnovijada", gdje će se široj javnosti predstaviti tradicionalno dvorište, lokalni predmeti s početka 20. stoljeća te tradicijska hrana karakteristična za ovaj dio sjeverne Hrvatske.

Manifestaciju organiziraju i provode Općina Trnovec Bartolovečki, KUD Mak te Turistička zajednica područja Centar svijeta, uz suradnju s Udrugom Trnovečko srce i Cvijet Šemovec, a sama manifestacija je dio većeg projekta "Dvorišta Sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja", koji zajednički provode Turističke zajednice grada Varaždina, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa i TZP Centar svijeta.

Projekt je sufinancirala Hrvatska turistička zajednica temeljem Ugovora o dodjeli sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice.

trnovijada_trnovec_najava.jpg