Trnovečki vijećnici donijeli odluku koja je temelj za izgradnju rotora na cesti D2

Varaždinske vijesti | 18.5.2018. u 08:02h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na području općine Trnovec Bartolovečki i dalje je u padu nezaposlenost čije kretanje iz sjednice u sjednicu prate članovi Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki. Tako je bilo i na jučerašnjoj sjednici na kojoj je načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, predstavio najnovije brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin koje govore o nastavku pozitivnih trendova.

– Prema dostupnim podacima u travnju je na području općine Trnovec Bartolovečki bilo 114 nezaposlenih osoba. To je daljnje smanjenje njihovog broja jer je samo prije dva mjeseca bilo 139 naših mještana bez posla. Riječ je o najmanjoj nezaposlenosti ikad – izjavio je Šamec.

Zadovoljan je što općina bilježi jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u županiji, a prema najavama mogu se očekivati daljnja zapošljavanja.

Osim o stanju nezaposlenosti članovi Općinskog vijeća raspravljali su i o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017. godinu. U izvješću je navedeno da su prošlogodišnji prihodi Općine Trnovec Bartolovečki bili 10.332.444 kuna i da je ostvareno 96,84 % planiranih prihoda, dok su rashodi bili 10.524.515 milijuna kuna ili 95,67 % planiranog. S prenesenim viškom iz ranijih godina od 331 tisuću kuna, Općina je prošlu godinu završila s viškom od 139 tisuća kuna.

– Financijsko izvješće koje je prihvaćeno na današnjoj sjednici potvrđuje da smo prošle godine realno planirali i prihodovnu i rashodovnu stranu što potvrđuje i konačno izvršenje proračuna. Velika sredstva uložili smo u obrazovanje, od vrtićkog do akademskog uzrasta, zatim u izgradnju i uređenje komunalne i ostale infrastrukture, ali i u rad naših udruga, sport, vatrogastvo, socijalnu skrb. Glavna misao vodilja bila je racionalno planiranje i trošenje proračunskih sredstva i štedljivost – kazao je Šamec.

Vijećnici su ujedno donijeli i Odluku o opisu i uporabi grba i zastave Općine Trnovec Bartolovečki. Na grbu u obliku štita u zelenom polju nalazi se valovita srebrna greda, a ispod, u srebrno-bijelom dijelu štita, nalazi se šest cvjetova hrvatske kockavice. To su simboli polja, rijeke Drave i šest naselja na području Općine Trnovec Bartolovečki. Zastava je plave boje, s grbom u sredini i obrubljena zlatnim-žutim rubom. Riječ je o prihvaćanju Odluke nakon što je dobiveno odobrenje Ministarstva uprave o uporabi grba i zastave.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća bilo je i godišnje izvješće Varkoma za 2017. godinu u kojem je navedeno da je poduzeće ostvarilo 112,1 milijun kuna prihoda te 122,7 milijuna kuna rashoda. Ostvareni gubitak nakon oporezivanja je 9,5 milijuna kuna.

Općinsko vijeće prihvatilo je također odluku o prijenosu vlasništva nad zemljištem na Hrvatske ceste. Riječ je o parcelama pri raskrižju na državnoj cesti D2 kod skretanja u naselje Trnovec, odnosno prema gospodarskim zonama. Time je stvoren preduvjet da Hrvatske ceste zatraže izdavanje građevinske dozvole i krenu u uređenje raskrižja odnosno izgradnju rotora.

– Izgradnjom rotora povećat će se sigurnost i poboljšati protočnost na tom dijelu državne ceste. Na taj ćemo način riješiti jedan veliki sigurnosni problemu u prometu i omogućiti brojnim zaposlenicima tvrtki u zonama da se lakše uključe u promet na spomenutu državnu cestu – zaključio je Šamec.