Trnovec: U vrtiću Zeko obilježili Dan kuhara i Dan kruha, promovirana i bojanka s puranom Bučkom Foto: Varaždinska županija

Trnovec: U vrtiću Zeko obilježili Dan kuhara i Dan kruha, promovirana i bojanka s puranom Bučkom

Varaždinske vijesti | 28.10.2017. u 09:38h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom Dana kruha i Svjetskog dana kuhara u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu djeca su s oduševljenjem, uz pomoć kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije, pripremala Varaždinske klipiče, a ujedno je ponovno promovirana bojanka "Šetnja varaždinskim krajem".

Bojanka, koju je izdala Varaždinska županija, a čije su autorice Ivana Mikulec i Ana Koren Friščić, djecu vodi u avanturu zajedno sa zagorskim puranom Bučkom i njegovim prijateljima, a ciljem da djeca upoznaju tradicionalne životinje i autohtone proizvode varaždinskoga kraja.

Događanje je održano u sklopu projekta "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije", koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, a čiji je glavni cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je istaknuo da se djecu već od vrtićke dobi želi educirati da prednost daju domaćim, autohtonim proizvodima.

- Djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, pa je važno da već u vrtićkoj dobi znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda. Često znamo zaboraviti ono što imamo kod kuće. Zato treba podsjetiti da Varaždinsko zelje i Zagorski puran imaju zaštićenu oznaku na razini Europske unije, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske – istaknuo je Paljak i čestitao ravnateljici Dječjeg vrtića Zeko Anki Tomasović i odgojiteljicama na trudu koji ulažu da bi djeci približili domaće proizvode.

Pozdrave je uputio i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, koji je rekao da je ponosan što vrtić upravo iz njegove općine uključen u projekt putem kojeg se djeca upoznaju i s tradicionalnim načinom života.

Dožupan Paljak pozvao je i sve druge vrtiće iz Varaždinske županije da se uključe u projekt, pri čemu je posebno istaknuo bojanku "Šetnja varaždinskim krajem" koja će biti podijeljena i u svim ostalim vrtićima na području Varaždinske županije. U bojanci su didaktički zadaci, a djecu se upoznaje s Varaždinskim zeljem, bučom, heljdom i drugim autohtonim proizvodima.

Događanju su prisustvovali predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

trnovec_zeko_klipic_bojanka_3.jpg

trnovec_zeko_klipic_bojanka_4.jpg

trnovec_zeko_klipic_bojanka_2.jpg

trnovec_zeko_bojanka_autorice.jpg

trnovec_zeko_klipic_bojanka_1.jpg