Tradicionalni posjet ivanečkih branitelja istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu Foto: UDVDR Ivanec

Tradicionalni posjet ivanečkih branitelja istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu

VV | 25.12.2023. u 12:26h | Objavljeno u Našim krajem

Već tradicionalno, 6. godinu u nizu, izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec boravilo je u dvodnevnom posjetu istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu.

- Tamo je na više mjesta velikih zločina koje su počinili lokalni, i teroristi s područja Srbije, te zločinačka JNA, odalo počast brojnim civilima i hrvatskim braniteljima - izvjestili su iz Udruge UDVDR Ivanec.

udvdr_2_ovcara_1.jpg

Posjet je počeo odavanjem počasti kod Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i spomen obilježja legendarnom Blagi Zadri, lokaciji poznatoj kao “groblje tenkova”. Na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru poklonilo se žrtvama agresije, a na Ovčari je odana počast ubijenim hrvatskim braniteljima, mahom ranjenicima, bolničkom osoblju, novinarima, civilima i djeci, mučki ubijenima 20./21. studenog 1991. godine. Među njima su Josip Kapustić i Tomo Jambor iz Žarovnice, Marko Bosak iz Ladanja, te Vinko Andrijanić iz Vukovara, koji počiva na groblju u Lepoglavi.

udvdr_2_ilok_5.jpg

Potom je posjećen Ilok, gdje se odala počast stradalima od ruke srpskih agresora na spomen obilježju kod graničnog prijelaza s Bačkom Palankom u Vojvodini. U neformalnom dijelu posjeta Iloku, s domaćinom su se obišli Iločki podrumi, dio kojih je bio zazidan prije dolaska agresora i tako sam prostor, a i dio vrijednih vina, sačuvan od devastacije i krađe. Na velikom, 220 metara dugom, spomen obilježju na južnom ulazu u Lovas, polaganjem cvjetnog aranžmana i paljenjem svijeća poklonilo se pobijenim i(li) poginulim mještanima u Domovinskom ratu.

udvdr_2_ilok_4.jpg

- Najgnjusniji, nezamislivi zločin, poznat i kao “Krvava berba grožđa” dogodio se 18. listopada, kada je 51 muškarac odveden u obližnje polje, a rečeno im je da će otići u berbu grožđa. Dio ih je ubijen putem do stratišta, dio je poginuo u minskom polju, ukupno 21, a 14 ranjeno u minskom polju nakon što su aktivirali mine, u koje su ih, pod prijetnjom oružja, natjerali agresori i s uzvisine pucali po njima. Bilo bi i više mrtvih, no prema svjedočenjima preživjelih, spasio ih je jedan razuman oficir JNA koji je taman naišao cestom - navode u Udruge UDVDR Ivanec.

Na oproštaju su izmijenjeni pokloni, najavljen dolazak i iduće godine, a Lovašani su pozvani da posjete Ivanec i okolicu. Potom se ivanečko izaslanstvo uputilo u Tovarnik, gdje su ih u općinskom uredu dočekali načelnik Anđelko Dobročinac i općinske stručne službe.

Drugi dan počeo je odavanjem počasti žrtvama u Borovu Naselju, kod zgrade Boroco Commercea, gdje se borio najveći broj policajaca iz ivanečkog i lepoglavskog kraja i okolice. Nastavljen je posjetom Aljmašu, gdje je odana počast ubijenim i nestalnima tijekom srpske okupacije. U povratku je odana počast poginulim policajcima u Borovu, pa se potom posjetio i Vukovarski vodotoranj, simbol stradanja grada 1991. godine.

 

Označeno u