SVETI ILIJA Za mlade obitelji i uređenija naselja: Za kupnju stare kuće 25.000 kn Foto: VV arhiva / ilustracija

SVETI ILIJA Za mlade obitelji i uređenija naselja: Za kupnju stare kuće 25.000 kn

I.D./Varaždinske vijesti | 13.1.2020. u 08:50h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Sveti Ilija i u 2020. godini dodjeljivat će poticaje za uređenje nekretnina na području ove općine.

Riječ je o mjeri pokrenutoj prije godinu dana, a čiji je osnovni cilj pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, revitalizirati stare i napuštene kuće te smanjiti broj zapuštenih i neiskorištenih građevinskih zemljišta.

Poticaji će se dodijeliti osobama ili obiteljima koje od 1. siječnja ove godine kupe ili naslijede nekretninu na području općine. Ako je riječ o stambenom objektu kojeg namjeravaju urediti za stanovanje ili o stambenom objektu u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt, poticaj iznosi 25.000 kuna. U slučaju neizgrađenog građevinskog zemljišta na kojem se planira izgradnja stambenog objekta, Općina će dodijeliti 15.000 kuna. Za provedbu ove mjere u općinskom proračunu za 2020. godinu osigurano je 170.000 kuna, kao i prošle godine, tijekom koje se na natječaj javilo nekoliko osoba.

Vlasnici nekretnine imaju pravo na poticaj uz uvjet da je korisnik ili supružnik korisnika poticaja stalno zaposlena osoba, i to neprekinuto najmanje dvije godine, te da nema u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Usto, nakon dodjele poticaja, svi članovi uže obitelji korisnika poticaja moraju u roku od dvije godine prijaviti prebivalište na adresi nekretnine za koju je odobren poticaj i moraju zadržati prebivalište neprekinuto sljedećih 10 godina.

Ako se korisnik poticaja odluči za novogradnju, onda mora u roku od dvije godine ishoditi akt o građenju i započeti građenje, a u roku od četiri godine mora završiti građevinu te zajedno s članovima uže obitelji prijaviti prebivalište na toj adresi, kao i zadržati to prebivalište sljedećih 10 godina.

Ispunjenje uvjeta korisnici će Općini garantirati bjanko zadužnicom u vrijednosti poticaja, a ako ne ispune uvjete natječaja, dužni su Općini vratiti dobivena sredstva uvećana za zatezne kamate.