Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan Općine Jalžabet: "Iskoristili smo svaku priliku"

VV | 17.11.2022. u 20:10h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Jalžabet večeras je svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavila Dan Općine i blagdan nebeske zaštitnice župe sv. Elizabete Ugarske. Proslava je započela u prijepodnevnim satima polaganjem vijenaca za preminule branitelje i svečanom misom u crkvi sv. Elizabete, a u večernjim je satima u Domu kulture Jalžabet održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Uz općinske vijećnike, na sjednici su sudjelovali brojni uzvanici; od potpredsjednika Županijske skupštine Željka Posavca, saborskih zastupnica Natalije Martinčević i Barbare Antolić Vupora do predstavnika gradova i općina Varaždinske županije.

Načelnik Općine Rajko Solar istaknuo je da su svojim radom pokazali da Općina Jalžabet "neće biti Općina propuštenih prilika".

- Dosad smo iskoristili i realizirali sve prilike za razvoj koje smo imali i tu nećemo stati. Odgovornost svake općinske vlasti je raditi za boljitak svojih sumještana, a mi se još i dodatno zalažemo da se taj boljitak vidi i da ga naši sumještani osjete u svakodnevnom životu...Zadržali smo i pojačali sva ulaganja u djecu jer, djeca su naša budućnost, a to dokazujemo jakim financijskim i demografskim mjerama koje provodimo. Sufinanciramo prijevoz djece osnovne škole, izlete i produženi boravak, darujemo novčanom nagradom svako novorođeno dijete, a uveli smo i besplatnu školsku kuhinju. Ove smo godine nagradili i najbolje učenike te započeli program za doseljenje i energetsku obnovu za naše mlade obitelji s ciljem zadržavanja mladih u Jalžabetu, zaš to im treba omogućiti uvjete - rekao je načelnik dodavši da u poduzetničku zonu Jalžabet uskoro dolaze dva nova investitora.

Također je naveo da u Jalžabetu djeluje 13 udruga, 6 vatrogasnih društva i 4 sportska kluba. Općina je ove godine prvi puta uvela dodjelu financijskih sredstava putem javnog natječaja, što do sada nije bio slučaj. Udruge su povukle više od pola milijuna, što je dvostruko više u odnosu na prijašnje godine, a vatrogascima je proračun povećan na 300.000 kuna.

Osim nove internetske i Facebook stranice, u Općini su uveli aplikaciju otvoreni proračun iz kojeg je vidljiva svaka isplata proračunskog novca. Stoga je ove godine Institut za javne financije rad općinske uprave ocijenio peticom. Načelnik je potom nabrojao i najvažnije projekte među kojima je rekonstrukcija teniskih terena za što su dobili sredstva putem natječaja Ministarstva turizma i sporta.

Spomenuo je i najvažnije projekte u sklopu komunalne infrastrukture od sanacije nerazvrstanih cesta do izgradnje sanitarne kanalizacije u Kaštelancu i Jakopovcu. Također su znatna ulaganja u dječji vrtić. Općina je ostvarila sufinanciranje dogradnje vrtića u iznosu od 4,9 milijuna kuna te je dobiveno oko četvrt milijuna kuna donacije za instaliranje sunčane elektrane. Tijekom ove godine obnovljena su sva dječja igrališta, a trenutačno je u izgradnji i novo dječje igralište s vanjskim fitnesom.

Predsjednik Općinskog vijeća Siniša Sreček također se osvrnuo na "ponekad trnovit, ali svakako plodonosan rad u proteklih godinu dana".

- Krenuli smo u realizaciju izgradnje svjetlovodne telekomunikacijske infrastrukture kao i s postavljanjem LED rasvjete u selima Općine. Donesena je i odluka o izgradnji i dogradnji komunalne infrastrukture kao i odluka o izradi i dopuni prostornog plana uređenja Općine čime nastojimo poboljšati standard života svih naših mještana. Također, među važnijim donesenim odlukama svakako je ona o promjeni koncesionara za odvoz otpada čime je Općina uz dobro razrađen plan gospodarenja otpadom pokazala ekološku osviještenost i brigu za naš okoliš. S veseljem mogu reći kako je naša Općina, uz nekoliko susjednih, postala dio turističke zajednice Centar svijeta grada Ludbrega čime je omogućena promocija Općine kao nove turističke destinacije - istaknuo je Sreček.