Zvonko Šamec i Predrag Štromar Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Štromar u Trnovcu: Subvencijama kredita i POS izgradnjom mladi ostaju živjeti i raditi u Hrvatskoj

VV | 11.6.2020. u 11:25h | Objavljeno u Našim krajem

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar te direktor APN-a Dragan Hristov s načelnikom Općine Trnovec Bartolovečki Zvonkom Šamecom razgovarali su o programu društveno poticane stanogradnje, za koji postoji interes u općini te o subvencioniranju stambenih kredita.

Štromar je podsjetio da je do sada više od 13 tisuća mladih kroz subvencije riješilo svoje stambeno pitanje.

- U tim je obiteljima do sad rođeno preko 1500 djece. Kad tome pribrojimo mlade koji su stambeno pitanje riješili kroz program POS-a, već sada prelazimo 21.300 obitelji koje ostaju živjeti, raditi, stvarati u Hrvatskoj. Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog građana kojima smo pomogli – rekao je Štromar.

Hristov je dodao da su u Hrvatskoj izgrađena 8233 POS stana, ukupne investicije oko 4,3 milijardi kuna, a država je kroz svoj poticaj uložila 1,1 milijardu. Stanovi su izgrađeni u 80 lokalnih jedinica po cijeloj Hrvatskoj, a u Varaždinskoj županiji 282 stan – u Varaždinu, Lepoglavi, Ludbregu, Cestici i Velikom Bukovcu.

Interes za POS stanove velik je i u općini Trnovec Bartolovečki, a općinska uprava priprema početak izgradnje na lokaciji u centru Trnovcu, do dječjeg vrtića.

- Nastavljamo priču koju je počelo Ministarstvo graditeljstva preko subvencioniranih stambenih kredita, što su naši mladi mještani jako dobro iskoristili i napravljeno je nekoliko kuća. A mi smo u prostorno-planskoj dokumentaciji, koja je sad na usvajanju, predvidjeli najatraktivniji dio naše općine gdje bi u budućnosti trebali biti izgrađeni POS stanovi. To je još jedna briga Općine o mladima. Tako ćemo nastaviti i dalje. Općina puno ulaže u mlade, naknade roditeljima novorođenih, sufinanciranje smještaja u dječjem vrtiću, programe u osnovnim školama do stipendija jer bez mladih nema opstanka općine – napomenuo je Šamec te dodao da će sljedeći veliki „plus“ biti i sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Štromar je najavio kako će se poziv za tu mjeru objaviti u lipnju, ali će građani imati dovoljno vremena za pripremu dokumentacije jer prijave kreću krajem ljeta.

- Cilj je da ljudi mogu obnoviti svoje kuće, da podignu kvalitetu stanovanja i da na kraju imaju uštede na režijama – rekao je ministar Štromar i podsjetio da država energetsku obnovu kuća sufinancirati sa 60 posto.

Štromar je dodao kako su za sad osigurana 142 milijuna kuna, ali da je, s obzirom na važnost i interes koji izaziva ovaj projekt, siguran da će biti osigurana i dodatna sredstava.

trnovec_stromar_6.JPG

trnovec_stromar_5.JPG

trnovec_stromar_4.JPG

trnovec_stromar_3.JPG

trnovec_stromar_2.JPG