Zvonko Šamec i Predrag Štromar Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Štromar u Trnovcu: Subvencijama kredita i POS izgradnjom mladi ostaju živjeti i raditi u Hrvatskoj

VV | 11.6.2020. u 11:25h | Objavljeno u Našim krajem

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar te direktor APN-a Dragan Hristov s načelnikom Općine Trnovec Bartolovečki Zvonkom Šamecom razgovarali su o programu društveno poticane stanogradnje, za koji postoji interes u općini te o subvencioniranju stambenih kredita.

Štromar je podsjetio da je do sada više od 13 tisuća mladih kroz subvencije riješilo svoje stambeno pitanje.

- U tim je obiteljima do sad rođeno preko 1500 djece. Kad tome pribrojimo mlade koji su stambeno pitanje riješili kroz program POS-a, već sada prelazimo 21.300 obitelji koje ostaju živjeti, raditi, stvarati u Hrvatskoj. Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog građana kojima smo pomogli – rekao je Štromar.

Hristov je dodao da su u Hrvatskoj izgrađena 8233 POS stana, ukupne investicije oko 4,3 milijardi kuna, a država je kroz svoj poticaj uložila 1,1 milijardu. Stanovi su izgrađeni u 80 lokalnih jedinica po cijeloj Hrvatskoj, a u Varaždinskoj županiji 282 stan – u Varaždinu, Lepoglavi, Ludbregu, Cestici i Velikom Bukovcu.

Interes za POS stanove velik je i u općini Trnovec Bartolovečki, a općinska uprava priprema početak izgradnje na lokaciji u centru Trnovcu, do dječjeg vrtića.

- Nastavljamo priču koju je počelo Ministarstvo graditeljstva preko subvencioniranih stambenih kredita, što su naši mladi mještani jako dobro iskoristili i napravljeno je nekoliko kuća. A mi smo u prostorno-planskoj dokumentaciji, koja je sad na usvajanju, predvidjeli najatraktivniji dio naše općine gdje bi u budućnosti trebali biti izgrađeni POS stanovi. To je još jedna briga Općine o mladima. Tako ćemo nastaviti i dalje. Općina puno ulaže u mlade, naknade roditeljima novorođenih, sufinanciranje smještaja u dječjem vrtiću, programe u osnovnim školama do stipendija jer bez mladih nema opstanka općine – napomenuo je Šamec te dodao da će sljedeći veliki „plus“ biti i sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Štromar je najavio kako će se poziv za tu mjeru objaviti u lipnju, ali će građani imati dovoljno vremena za pripremu dokumentacije jer prijave kreću krajem ljeta.

- Cilj je da ljudi mogu obnoviti svoje kuće, da podignu kvalitetu stanovanja i da na kraju imaju uštede na režijama – rekao je ministar Štromar i podsjetio da država energetsku obnovu kuća sufinancirati sa 60 posto.

Štromar je dodao kako su za sad osigurana 142 milijuna kuna, ali da je, s obzirom na važnost i interes koji izaziva ovaj projekt, siguran da će biti osigurana i dodatna sredstava.

trnovec_stromar_6.JPG

trnovec_stromar_5.JPG

trnovec_stromar_4.JPG

trnovec_stromar_3.JPG

trnovec_stromar_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci