Slastice iz Varaždinske županije nagrađene na 20. Festivalu slastica "Kriški oblizeki" Foto: Tibor Martan

Slastice iz Varaždinske županije nagrađene na 20. Festivalu slastica "Kriški oblizeki"

Varaždinske vijesti | 28.8.2017. u 09:51h | Objavljeno u Našim krajem

Već tradicionalno volonteri Projekta "Grofica Lujza" sudjeluju na poznatom Festivalu slastica "Kriški oblizeki" koji se održava u Moslavini u mjestu Križ. Ove godine bio je to jubilarni 20. Festival.

Na Festivalu volonteri predstavljaju starinske kolače koji su se spremali u seljačkim kućama još u vrijeme grofice Lujze. Ove godine predstavili su peru - kolač s nadjevom od sira i kram pogačke, odnosno pogačice sa čvarcima. Peru koja je ove godine i nagrađena na Festivalu pripremila je Štefanija Vuk, a pogačice Ana Martan. U prigodnoj kuharici recepata predstavljen je i Projekt "Grofica Lujza" te objavljen životopis dobre grofice Lujze.

- Iznimno nam je drago što su svake godine naše starinske slastice zamijećene na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji i pohvaljene od strane stručnog Povjerenstva Festivala. Također je zamijećen i naš izložbeni prostor koji uvijek zaokupi posjetitelja ne samo ukusnim slasticama već svojom jednostavnošću, tradicijskim posuđem, papirnatim i svježim autohtonim cvijećem kao i vezenim tekstilnim predmetima.  Zahvalni smo i organizatorima što su prepoznali vrijednost našeg Projekta te u kuharicu recepata Festivala uvrstili i fotografije i životopis velike humanitarke našeg kraja grofice Lujze Erdődy te tako pripomogli predstavljanju lika i djela grofice Lujze široj javnosti – istaknuo je Tibor Martan, idejni začetnik i voditelj Projekta posvećenog grofici Lujzi Erdődy.

Vrijedi istaknuti kako je glavna nagrada Festivala, Laureat "Mira Todorić", pripala Nikolini Horvat Rabuzin iz Varaždina. Ona je uspješno na Festivalu predstavila svoje viđenje "slatkog" starinskog namještaja i posoblja seljačke kuće.