"SDP Ivanec predložio besplatni vrtić, gradonačelnik odbio" Foto: ilustracija

"SDP Ivanec predložio besplatni vrtić, gradonačelnik odbio"

Varaždinske vijesti | 7.12.2023. u 09:52h | Objavljeno u Našim krajem

Gradski odbor SDP-a Ivanec predložio je kroz javno savjetovanje da se u proračunu za 2024. godinu dodatno osigura oko 200 tisuća eura kako bi se roditelji oslobodili plaćanja dječjeg vrtića, međutim gradonačelnik je prijedlog glatko odbio, kaže se u priopćenju Gradskog odbora SDP-a Ivanec, kojeg prenosimo u cijelosti.

"U Dječji vrtić Ivančica Ivanec zajedno sa područnim odjeljenjem u Radovanu ove godine upisano je ukupno 270 mališana.

Zbog nedostatka kapaciteta u privatne vrtiće upisano je oko 150 djece s ivanečkog gradskog područja. Iz državnog proračuna, pod mjerom fiskalna održivost dječjih vrtića, Grad Ivanec dobit će više od 200 tisuća eura.

Iz gradskog proračuna bilo bi potrebno osigurati dodatnih 200 tisuća eura kako bi se osiguralo financiranje za svu djecu u gradskom i privatnim vrtićima.

Ukupni izdatci iznosili bi svega oko 2% sredstava iz proračuna teškog 13 milijuna eura. Na taj način osigurali bismo besplatni vrtić za svu djecu s područja Grada Ivanca.

Besplatni vrtić zlatni je standard kojim se potiče ostanak, ali i dolazak novih mladih obitelji čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, ujedno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve.

Naša politika ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u središte stavlja dijete koje od sustava mora dobiti najbolje moguće uvjete i podršku za postizanje cjelovitog razvoja", kaže se u priopćenju Gradskog odbora SDP-a Ivanec.