SDP Ivanec: Poljoprivreda i industrija propadaju, a od turizma može živjeti tek mali broj ljudi

vv | 17.11.2022. u 15:54h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 16. studenog, održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca. SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski u raspravi je postavio tri vijećnička pitanja. 

Priopćenje ivanečkog SDP-a, u kojem se osvrću na situaciju u poljoprivredi i industriji na području Ivanca, prenosimo u cijelosti.

- Šume i poljoprivredna zemljišta obuhvaćaju 79% površine grada Ivanca, što predstavlja velik potencijal za razvoj poljoprivreda na navedenom teritoriju. Međutim, izdvajanja Grada Ivanca za poljoprivredu iznose svega 0,1% proračunskih sredstava i to unatrag nekoliko godina. U proračunu za sljedeću godinu planirano je smanjenje navedenih sredstava za dodatnih 25%. Po podacima Poslovne zone Ivanec iz ožujka 2021. na području grada postoje 92 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, da bi se taj broj po novim podacima iz veljače 2022. smanjio na svega 16, što je u godinu dana pad broja OPG-ova za 83%.

>>GRADSKO VIJEĆE IVANEC Vlasnicima obiteljskih kuća bespovratni poticaji za energetsku obnovu

Iz navedenih podataka se jasno vidi da Grad Ivanec nema jasnu strategiju razvoja poljoprivrede, niti izdvaja odgovarajuća financijska sredstva za navedenu, izrazito važnu, gospodarsku granu. Nadalje, 42% Industrijske zone Ivanec stoji prazno, dok nam ivanečki poduzetnici odlaze na varaždinsku obilaznicu, u poslovne zone Vidovca, Beretinca… Jedan od glavnih razloga za odlazak navode previsoku cijenu zemljišta. Grad Ivanec komunalno opremljeno zemljište prodaje po cijeni od 12 €/m², dok velik broj gradova i općina u Hrvatskoj prodaje čak po cijeni od 5 €/m². Od novih investicija unatrag nekoliko godina imamo samo trgovačke lance, pa od grada poduzetničkog i industrijskog razvoja postajemo grad trgovačkih lanaca. Nažalost, poljoprivreda i industrija nam propadaju, radnici su prisiljeni sve češće odlaziti raditi van grada, pa i preko granice, u Sloveniju, dok od turizma može živjeti samo mali broj ljudi, posebice u našem kraju.

Tokom sjednice istaknuli smo i potrebu za boljom regulacijom prometa na ivanečkoj špici, kako zbog nepoštivanja prometnih znakova i pravila ne bi dolazilo do zastoja u prometu. Jednako tako zatražili smo što hitnije postavljanje rampe na željeznički prijelaz u Stažnjevcu, s obzirom da je prijelaz dosta nepregledan i potrebno je pravovremenom reagirati kako bismo izbjegli nesreće. Pozvali smo Grad da se uključi i u realizaciju ideje Trga Ivana Pavla II u Radovanu, u suradnji sa Župom Margečan. Radi se o prostoru sa većom frekvencijom ljudi i potrebno ga je prikladno urediti - naveli su.