Sastanak pod maskama: kako lakše preko granice na graničnom prijelazu Florijan? Foto: Grad Lepoglava

Sastanak pod maskama: kako lakše preko granice na graničnom prijelazu Florijan?

VV | 22.7.2020. u 17:44h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava nastavlja prekograničnu suradnju s Općinom Cirkulane.

U Lepoglavi je održan radni sastanak kojim je nastavljena odlična prekogranična suradnja dviju jedinica lokalne samouprave koje dugi niz godina aktivno surađuju na poboljšanju životnih uvjeta građana koje, unatoč tome što su razdvojeni državnom granicom, vežu zajednički interesi te komunalni i infrastrukturni problemi.

- Zadovoljan sam što nastavljamo s dobrom praksom održavanja ovakvih sastanaka na kojim u prijateljskom ozračju i s dobrom voljom razgovaramo o potrebama građana s obje strane granične crte te aktivno radimo na rješavanju postojećih problema na tom području – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji je na sastanku predvodio izaslanstvo Grada Lepoglave u kojem su bili i gradski vijećnik Josip Čelig te voditelji gradskih odsjeka zaduženih za komunalne poslove Tomislav Hojsak i Dalibor Husnjak.

S druge strane, Općinu Cirkulane predstavljalo je izaslanstvo na čijem je čelu bila načelnica Antonija Žumbar, a u kojem su bili i voditeljica općinske uprave Nina Horvat, viši referent za investicije i komunalnu infrastrukturu Ivan Stopajnik te članovi općinskog vijeća Mitja Arbeiter i Ivan Glavica.

Na sastanku je naglasak stavljen na rješavanje problematike vezane uz cestovnu infrastrukturu odnosno uređenje cesta koje prelaze graničnu crtu i spajaju područja s obje strane granice, a koriste ih žitelji navedenog pograničnog područja. Budući da su obje jedinice lokalne samouprave i prije ulagale u uređenje cestovne infrastrukture na tom području riječ je o manjem broju cesta.

Dogovoreno je da će komunalne službe obje jedinice lokalne samouprave zajedno obići teren, "snimiti" stanje, definirati potrebe i utvrditi prioritete na temelju kojih će se donijeti zajednički planovi uređenja cestovne infrastrukture na navedenom području.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Škvarić podsjetio je na mogućnost da se dio potrebnih sredstava za uređenje cestovne infrastrukture, kao i druge moguće komunalne zahvate, osigura putem fondova Europske unije kroz zajedničke projekte.

Vijećnik Josip Čelig aktualizirao je pitanje prekograničnih propusnica te predložio da obje jedinice lokalne samouprave, svaka kod nadležnih tijela svoje države, poduzmu aktivnosti koje bi omogućile izdavanje prekograničnih propusnica za nesmetan prelazak državne granice na graničnom prijelazu Florijan svim žiteljima Grada Lepoglave i Općine Cirkulane.

Oba izaslanstva najavila su pokretanje aktivnosti usmjerene rješavanju navedene problematike. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje na ostalim poljima, a sve u interesu građana koji žive s obje strane granične crte.

Označeno u