Sastalo se Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog

| 29.3.2019. u 09:07h | Objavljeno u Našim krajem

Izvješće načelnika za drugu polovicu 2018. godine te izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom u prošloj godini bile su središnje teme sinoćnje sjednice Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog.

U izvješću o izvršenju Plana gospodarenja otpadom u 2018. godine istaknuto je da su prikupljene ukupno 963 tone svih vrsta otpada, što je smanjenje u odnosu na prethodne godine. Miješanog je komunalnog otpada bila 691 tona, a razina razvrstavanja otpada je na 24,73 posto.

- To je na prosječnoj razini jedinica lokalne samouprave u kojima tvrtka Čistoća obavlja uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Inače, taj udio u općini Trnovec Bartolovečki raste, od 19 posto u 2016. preko 22 posto u 2017. godini pa se može zaključiti da se sve više otpad selektira - rekao je načelnik Općine, HNS-ov Zvonko Šamec.

Sljedeći korak je uspostava sustava prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada. I nadalje će se provoditi edukativno-informativne aktivnosti prema građanima o potrebi i načinu razvrstavanja komunalnog otpada, a Općina sudjeluju i u projektu „Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom – ČOKSA“.

U izvješću o svom radu u drugoj polovici godine načelnik Šamec istaknuo je dva projekta čija je realizacija počela u tom razdoblju. Riječ je o rekonstrukciji Ulice Široke ledine, vrijednoj 2,9 milijuna kuna, i izvanrednom održavanju Radničke ulice, vrijednosti 874 tisuće kuna.

- Općina je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zaprimila Odluku o financiranju energetske obnove zgrade javne namjene – bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu na iznos od 589 tisuća kuna. Trenutno se priprema natječajna dokumentacija za postupak javne nabave - najavio je Šamec te podsjetio i na obnavljanje dječjih igrališta u svim naseljima te obnavljanje pješačkih prijelaza kod osnovnih škola u Trnovcu i Šemovcu. Posebno je naglasio status „škole za život“ koji je dobila OŠ Trnovec. U društvenom životu općine ističe se 20. obljetnica KUD-a „Mak“ iz Trnovca.

Što se tiče općinskog proračuna, Šamec je izvijestio da je u 2018. godini iznosio 14 milijuna kuna, dok je godinu ranije Općina raspolagala s 10,5 milijuna kuna.

Na dnevnom je redu sjednice bilo i izvješće o radu jedinstvenog upravnog odjela za 2018. godinu. Među ostalim, navedeno je da je uplaćeno 596 tisuća kuna komunalnog doprinosa te naplaćeno 737 tisuće kuna komunalne naknade te 147 tisuća kuna naknade kod dodjele grobnog mjesta. S druge strane, 20 korisnika primilo je 43 tisuće kuna za podmirenje troškova stanovanje, što je smanjenje s 51 tisuće godinu ranije.

JUO je riješio 1642 neupravna spisa predmeta, a najviše njih, 540, odnosi se na različite potvrde. Broj neupravnih spisa predmeta porastao je u odnosu na 2017. godinu kada su bila 1403.

Općinski vijećnici donijeli su i odluku da će se svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine održati 17. travnja, a program obilježavanja Dana Općine bit će upotpunjen kulturnim i sportskim manifestacijama.