SAGA O SMRADU Trpimo taj teror već dugo, ali nitko ništa ne poduzima Foto: VV; čitatelj

SAGA O SMRADU Trpimo taj teror već dugo, ali nitko ništa ne poduzima

| 18.3.2024. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon mještana Svetog Ilije, pritužbe na istu tvrtku stigle i iz Grede te Selnika

Nakon objave članka o problemima sa smradom u Svetom Iliji i pritužbama mještana na tvrtku Croma, slična pritužba stigla nam je i iz općine Maruševec.

- Ista tvrtka radi štetu za okoliš i u naselju Greda i Poduzetničkoj zoni Selnik. Nesnosan smrad i uginuće riba u rijeci Plitvici su već prijavljivani. Trpimo taj teror već duže vrijeme, ali nitko ništa ne poduzima - ističe se u pritužbi.

Podsjetimo, mještani Svetog Ilije za onečišćenje i neugodne mirise odgovornom smatraju Cromu koja ima pogon u tom naselju te navode da tvrtka ispušta nepročišćene otpadne vode u sustav odvodnje. To su nam potvrdili iz Varkoma, ali i Državnog inspektorata iz kojeg su nam odgovorili da je “utvrđena povreda propisa Zakona o vodama slijedom čega je pokrenut prekršajni i upravni postupak te da je inspekcijski postupak vodopravne inspekcije Državnog inspektorata u tijeku”, dok iz Crome tvrde da rade prema propisima.

>> Tko zagađuje u Svetom Iliji: Inspektorat utvrdio povredu propisa, hoće li biti posljedica?

- Prošle godine smrad se širio cijelog ljeta. Kad je uočen pomor ribe, netko je nazvao inspekciju zaštite okoliša i oni su bili na mjestu te uzeli uzorke iz Plitvice, no nalaz nije javno predstavljen. I općinski djelatnici su bili više puta u kontaktu s predstavnicima Crome. Nakon velikog pritiska mještana, neugodnog mirisa nije više bilo, oni su taj otpad vozili i ispuštali negdje drugdje, pretpostavljamo da u Svetom Iliji gdje je sjedište firme. Međutim, opet povremeno smrdi po tri do 10 dana. Croma otpadnu vodu ispušta mimo separatora koji ionako nije za tu namjenu napravljen, nego samo za oborinske vode. Aglomeracija u tom djelu još nije u funkciji, dakle spojeni su ilegalno direktno u Plitvicu - navodi se u pritužbi iz Grede i Selnika.

- Ne možemo ni sjesti vani i popiti kavu ili sušiti veš. Nitko od nas mještana nije protiv toga da netko nešto radi i privređuje, ali taj smrad i zagađivanje Plitvice jednostavno nije u redu - poruka je o kojoj smo i ovaj put pitali direktora Crome te Inspektorat.

Što nam je ovaj put odgovorio direktor Crome te što je vodopravna inspekcija Državnog inspektorata utvrdila na terenu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...