Tko zagađuje u Svetom Iliji: Inspektorat utvrdio povredu propisa, hoće li biti posljedica? Foto: Luka Šalamun; FB

Tko zagađuje u Svetom Iliji: Inspektorat utvrdio povredu propisa, hoće li biti posljedica?

| 11.3.2024. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Rezultati ispitivanja pokazali su enormno povećanje pokazatelja, osobito klorida i KPK (kemijska potrošnja kisika), koji ukazuju da je takvo zagađenje moguće jedino u obližnjem pogonu, kažu iz Varkoma

Mještani Svetog Ilije, prije svega donjeg dijela naselja, proteklih mjeseci muku muče sa smradom otpadnih voda. Izgradnja dugoiščekivane kanalizacije u tom mjestu tako nije donijela ugodniji život, već brojne pritužbe, osobito na društvenim mrežama.

- Pokraj nogometnog igrališta kanalom teče zatrovana voda, jako smrdi. Tu pokraj je i pročistač u koji ta voda nije ni usmjerena jer ne radi. Prestanite trovati kako nas, tako i podzemne vode. Pitam se tko je ovo dopustio i što je dobio za uzvrat?; Nakon 22 sata do jutra nije moguće izaći van koliko smrdi, miris ulazi i u kuće, koma..; Smrdi već dulje vrijeme, a u zadnje vrijeme se valjda ciljano ispušta noću; Smrad je nepodnošljiv. Kad se prođe autom, u kabini oči peku... Dijete mi se u autu skoro ispovraćalo, bez imalo pretjerivanja ovo kažem – ovo je tek dio pritužbi ljutih mještana.

- Smrdi cijele noći, sav smrad se nabije u kuću pa me gušenje budi iz sna. Nisam se još priključila na kanalizaciju, a da jesam, ne bih uopće mogla spavati! Ne smrdi samo u kući, nego se nabije i u auto! - dodala je jedna mještanka.

Što se događa i gdje je izvor problema upitali smo u Općini Sveti Ilija i tvrtki Varkom, a odgovor smo zatražili i od Državnog inspektorata, ali i od tvrtke Croma. Naime, riječ je o tvrtki koja u ovom naselju ima svoj pogon, a bavi se proizvodnjom i prometom sirovina za proizvodnju kobasica, salama i sl., dok se glavnina proizvodnje odnosi na odvajanje, čišćenje te sortiranje prirodnih crijeva životinjskog podrijetla. Većina pritužbi mještana spominje upravo ovu tvrtku kao krivca za smrad.

- Zbog istih pritužbi i prijava nadležnim tijelima o kojima pišete, imali smo više inspekcijskih kontrola i sve su konstatirale našu sukladnost sa zakonom u proizvodnom ciklusu proizvodnje prirodnih crijeva animalnog podrijetla. Kao što znate, 30 godina smo pozicionirani na istoj lokaciji i sukladno EU propisima u našoj djelatnosti radimo i 90 vrijednih djelatnika na taj način zarađuju za sebe i svoje familije – odgovorio nam je Smiljan Matijašec, direktor Crome.

No, je li doista tako? Naime, iz Općine su nam odgovorili da su u prosincu 2023. zaprimili usmene pritužbe na širenje smrada iz kanalizacije u naselju Sv. Ilija.

- Po zaprimanju pritužbi uputili smo dopis Varkomu kojim smo tražili da se izvrši uvid u rad sustava odvodnje otpadnih voda s pripadajućim pročistačem. Nakon prijave intenzivno se komuniciralo s Varkomom, u čijoj je ingerenciji predmetni sustav, u cilju rješavanja problema, te je s njihove strane izvršena terenska kontrola, što je rezultiralo prijavom službi za inspekcijske poslove – naveli su iz Općine.

Što je Bruno Ister, direktor Varkoma, kazao o ovom, ali i o drugim sličnim slučajevima, je li zagađenje utjecalo na biljni pročistač u naselju, te što su nam odgovorili iz Državnog inspektorata, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...