REFERENDUM U IVANCU Batinić: "SDP i HDZ pokušavaju skrenuti pozornost sa suštine referenduma" Foto: VV arhiva

REFERENDUM U IVANCU Batinić: "SDP i HDZ pokušavaju skrenuti pozornost sa suštine referenduma"

| 24.1.2022. u 12:59h | Objavljeno u Našim krajem

Prošli je tjedan ivanečko Gradsko vijeće donijelo odluku o raspisivanju referenduma vezanog uz pitanje dovoza varaždinskog smeća u Jerovec i pripajanja Ivkom-voda Varkomu.

>> IVANEC Gradsko vijeće jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju referenduma za vodu i otpad

Iako je odluka donesena jednoglasno, nakon sjednice javili su se iz ivanečkog SDP-a i HDZ-a, odnosno kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, navodeći svoje zamjerke.

>> SDP Ivanec podržao referendum: "Da" Ivkom vodama, ali važno je objektivno informirati građane

Njihove je navode komentirao ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

- Kad SDP već navodi članke zakona, radi informiranja građana bilo bi korektno da su naveli i članke koji, u vezi pripajanja, govore da ako se skupštine ne dogovore, tada Vlada donosi privremeni plan pripajanja. A ako se nakon toga ne uspije dogovoriti, tek tada ide penalizacija. Dakle, riječ je o krivom predočenju stvari, to je jedna stvar. Druga stvar je ta da imam dilemu je li to stav ivanečkog SDP-a ili je to stav isključivo njihovog predsjednika Dalibora Patekara (koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec, a SDP je koalicijski partner Nezavisne liste M. Batinića – za Ivanec) i to zbog osobnih interesa, jer je on zamjenik direktora Ivkom-voda. Nekako mi ne zvuči dobro da ima toliko negativan stav prema tvrtki u kojoj osigurava svoju egzistenciju i u kojoj obnaša dužnost zamjenika direktora. Iako je nazočio sjednici putem aplikacije i imao mogućnost da se uključi u nju, taj čovjek nije rekao ni jednu jedinu riječ u korist obrane interesa svoje firme i njenih zaposlenika - kazao je Batinić.

-Također, SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski u svojoj raspravi na Vijeću istaknuo je cijeli niz primjedbi i razloga od kojih baš nijedna nije išla u korist mog prijedloga za donošenje Odluke o raspisivanju referenduma, upravo naprotiv. Brojni "argumenti" koje je iznio faktički nisu točni, a neki su naopako ili djelomično interpretirani i očito sračunati da se na taj način zamagli istinu i obmane javnost. On je ujedno pozvao sve vijećnike "da budu legalisti" i da kod glasovanja u Odluci o referendumu budu suzdržani i naglašeno protiv prijedloga o referendumu je istupao kroz sve svoje ostale rasprave na sjednici! Kad je Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a pri kraju sjednice zatražio pauzu za konzultacije, bilo je naprosto tragikomično vidjeti kako Slunjski po mišljenje SDP-a ide u njihov klub (iako je SDP koalicijski partner moje Nezavisne liste??). Da bi na kraju, kad je očito shvatio da će SDP u svojoj suzdržanosti ostati usamljen, promijenio ploču te zajedno sa svojim predsjednikom glasao za donošenje odluke o referendumu - naveo je Batinić.

>> HDZ Ivanec: "Da su Ivkom-vode razvijali na području cijele bivše općine, do ovog ne bi došlo"

- A što se tiče prozivki iz HDZ-a, zašto se Ivkom nije razvio na širem području - pa ne mogu ja odgovarati za neke stvari prije 2005. godine, kada sam postao gradonačelnik Ivanca. Znači, to je vrijeme kad je došla vodoopskrbna mreža u istočni dio grada Ivanca ili u Jerovec i to treba pitati ljude koji su tu bili '60-ih, '70-ih ili '80-ih godina prošlog stoljeća - poručio je ivanečki gradonačelnik.

Naglasio je kako je suština referenduma da se građane pita žele li pripajanje Ivkom-voda Varkomu.

- Posljedično, Ivkom-vode se gase, kompletnu imovinu (dugotrajnu i kratkotrajnu) od oko 98 milijuna kuna predajemo u Varkom. To je poanta, a ne "što bi bilo kad bi bilo" ili što je bilo "prije stoljeća sedmog". Isto tako, pitanje je žele li da se otpad iz Varaždina, odnosno uslužnog područja Čistoće deponira u Jerovcu - ističe Batinić.

SDP je naveo da predložena referendumska pitanja nisu u skladu sa Zakonom o referendumu.

- Moje je mišljenje da građani imaju pravo odlučivati o imovini, dakle to je pitanje pripajanja, prvenstveno iz razloga što predstavničko tijelo meni kao predstavniku Grada u skupštini Ivkom-voda daje mišljenje, odnosno stav potpisujemo li ugovor o pripajanju ili ne. To ne odlučujem ja, ja sam tu samo izvršno tijelo. Kao gradonačelnik mogu odlučivati o vrijednosti imovine do maksimalno 240.000-250.000 kuna - pojašnjava Batinić.

- Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću. A smatram, budući da je riječ o tvrtki koja postoji već više od 50 godina, da je to pitanje za sve građane grada Ivanca, neovisno o tome piju li oni Varkomovu ili Ivkomovu vodu. Dakle, suština cijele ove priče je pitanje prijenosa imovine u drugu tvrtku - kaže Batinić.

Ponovio je da SDP i HDZ "pokušavaju skrenuti pozornost".

- Što se tiče SDP-a, imam dojam da je to više stav njihovog predsjednika koji vjerojatno ima neke osobne interese prema Varkomu, a što se tiče HDZ-a, oni vjerojatno žele skrenuti pozornost jer je Uredbu o uslužnim područjima, koja praktički ukida Ivkom-vode, donijela HDZ-ova Vlada, dok se smeće u Jerovec pokušava dovesti po direktivi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića - zaključio je ivanečki gradonačelnik.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci