IVANEC Gradsko vijeće jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju referenduma za vodu i otpad

Varaždinske vijesti | 21.1.2022. u 09:48h | Objavljeno u Našim krajem

Svih 15 vijećnika Gradskog vijeća Ivanec na svojoj je tematskoj sjednici održanoj sinoć u Kino dvorani Ivanec, koja je trajala 3 sata i 35 minuta, prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića te jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma.

Prvi lokalni referendum u povijesti Grada Ivanca trebao bi se održati 20. veljače 2022. godine i na njemu će biračima biti postavljena dva pitanja:

Prvo je: Jeste li za da se ivanečki vodovodi i Ivkom-vode d.o.o. Ivanec PRIPOJE tvrtki Varkom d.d. Varaždin i da Varkom d.d. preuzme distribuciju vode na čitavom području Ivanca?

Drugo pitanje je: Jeste li za da se na odlagalište otpada Jerovec u Ivancu odlaže komunalni otpad iz grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina?

Birači će se izjašnjavati zaokruživanjem odgovora ZA ili PROTIV.

Cilj referenduma jest da građani Grada Ivanca jasno izraze svoj stav o tome žele li da se, temeljem nove Uredbe Vlade RH, Ivkom-vode ugase, da se PRIPOJE Varkomu d.d., čime sva imovina ivanečke tvrtke vrijedna gotovo 100 milijuna kuna (zajedno sa svim sustavima vode, odvodnje i izvorima vode na Ivančici) prijeđe pod Varkom.

Drugim referendumskim pitanjem želi se dobiti jasan stav građana o tome žele li da se na odlagalištu otpada u Jerovcu odlaže otpad iz grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina koje pripadaju uslužnom području tvrtke Čistoća d.o.o. Varaždin (prije ih je bilo 14, ali su neke općine izašle iz sustava Čistoće).

Donošenju ovakve odluke prethodila je iznimno duga rasprava u kojoj su sudjelovali svi klubovi vijećnika.

U raspravi je gradonačelnik Milorad Batinić iscrpno pojasnio cjelokupnu problematiku te ukazao na iznimno negativne posljedice za interese svih građana grada Ivanca i šire kojima bi rezultiralo dovoženje tzv. varaždinskog smeća u Jerovec (čime bi se građani šireg ivanečkog kraja doveli u poziciju da za razmjerno kratko vrijeme više neće imati gdje odlagati vlastiti otpad, jer bi se dovozom vanjskog otpada kapaciteti Jerovca popunili).

Jednako tako, detaljno je pojasnio i posljedice Vladine Uredbe slijedom koje se Ivkom-vode gase, a Grad Ivanec, kao dosadašnji većinski vlasnik (više od 58% vlasničkog udjela) gubi tvrtku stvaranu više od 50 godina, a time i mogućnost da na svom području upravlja razvojem vodoopskrbe i odvodnje. Naglašeno braneći interese Ivanca, jasno je izrazio svoje NE i smeću i Varkomu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci