U Ivancu potpisan ugovor o gradnji reciklažnog dvorišta 'težak' 3,19 milijuna kuna

vv | 24.6.2022. u 14:57h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u petak je s direktorom Hidroinga d.d. Varaždin Danijelom Risekom potpisao ugovor o gradnji reciklažnog dvorišta Ivanec, vrijedan 3,19 milijuna kuna.

Riječ je o projektu koji se financira iz Kohezijskog fonda EU, pri čemu udio bespovratnih sredstava iznosi 79% ili 2,52 milijuna kuna, dok se preostali dio od 21% ili 670.000 kuna financira iz proračuna Grada Ivanca.

Reciklažno dvorište do kraja godine

Radovi će početi za nešto više od tjedan dana, a trebali bi biti dovršeni do kraja ove godine.

Osvrćući se na veliku važnost gradnje reciklažnog dvorišta, Batinić je napomenuo da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava već ranije potpisan između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Ivanca kao korisnika bespovratnih sredstava. Cilj ovoga dvorišta je da se poveća količina prikupljenog odvojenog otpada i da se istovremeno smanji količina otpada koji se odlaže na deponiju u Jerovcu. 

289064855_572223224270849_384440784380349846_n.jpg

- Nositelj investicije je Grad Ivanec, a reciklažno dvorište gradit će se na površini od 5.200 m2 u vlasništvu Ivkoma d.d., koji je Gradu dao pravo građenja. Sadašnje privremeno reciklažno dvorište u Ivkomu zamijenit će moderno dvorište s pristupnom prometnicom te s oko 2.000 m asfaltiranih i primjereno uređenih manipulativnih površina (vodonepropusnih, s uređenom oborinskom odvodnjom i separatorom). Raspolagat će sa 49 kontejnera za prihvat neopasnog i opasnog otpada. Prostor će biti ograđen, a u njegovu sklopu bit će i objekt za zaposlene – pojasnio je gradonačelnik.

Što će se sve moći odlagati?

Građani će u otvorene kontejnere moći odložiti sve vrste neopasnog otpada (papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad i sl.).

Uspostavom reciklažnog dvorišta omogućiti će se i predaja posebnih vrsta otpada bez naknade, čime će se građanima omogućiti i odlaganje problematičnih vrsta otpada. 

A to znači da će u reciklažno dvorište moći odložiti i posebne kategorije otpada kao što su jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, električni i elektronički otpad, građevinski otpad iz kućanstva, gume i sl.

Stoga će na prostoru reciklažnog dvorišta za potrebe privremenog odlaganja biti postavljeni i zatvoreni kontejneri pod natkrivenim spremištima, od kojih će pojedini biti i klimatizirani, s mogućnošću zaključavanja. 

Ovisno o vrsti otpada koji se prikuplja osigurat će se i prikladni tipski spremnici (specijalni kontejneri za stare akumulatore, filtere i slično, kontejneri za tekućine i ulja), kako bi se spriječili nepovoljni utjecaji na okoliš.

289465550_408215454590386_6533683079151371656_n.jpg

Danijel Risek, direktor Hidroinga, poduzeća koje je na natječaju dobilo posao, izrazio je uvjerenje da će gradnju dvorišta dovršiti i prije ugovorenog roka od 9 mjeseci, to više što tvrtka ima iskustva u gradnji ovakvih građevina.

-Izvest ćemo asfalterske, radove, odvodnju i kanalizaciju,elektro-instalaterske i prateće radove te montažu opreme i vjerujemo da ćemo do kraja ove godine ovaj projekt završiti – naglasio je Risek.

Potpisivanju ugovora nazočili su v.d. pročelnika za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Ivanca Stjepan Vincek i predstavnik Ivkoma d.d. Dubravko Zdunić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci