Ratković: "Vukovar i Škabrnja su simboli herojstva i sjećanje na njih nikada ne smije nestati" Foto: Grad Varaždinske Toplice

Ratković: "Vukovar i Škabrnja su simboli herojstva i sjećanje na njih nikada ne smije nestati"

Varaždinske vijesti | 18.11.2023. u 08:14h | Objavljeno u Našim krajem

Uoči 18. studenog, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u petak je delegacija Grada Varaždinskih Toplica predvođena gradonačelnicom Dragicom Ratković, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga HVIDR-a i UDVDR Varaždinske Toplice, prigodno obilježila Dan sjećanja.

Obilježavanje je započelo već u ranim jutarnjim satima kada je gradonačelnica zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, djelatnicima i učenicima Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića i mališanima i odgojiteljicama iz Dječjeg vrtića "Čarobno ogledalce" zapalila lampione duž Vukovarske ulice. Bila je to ujedno i prilika da se učenici topličke škole upoznaju s povijesnim okolnostima i sudjelovanjem branitelja s topličkog područja u obrani Vukovara i Republike Hrvatske.

Izaslanstvo Grada predvođeno predsjednicom gradskog Vijeća Ljubicom Noftom, zajedno s učenicima i djelatnicima Osnovne škole Svibovec, zapalilo je svijeće kod spomenika branitelja u dvorištu svibovečke škole, u kojoj je ujedno održan i prigodni program povodom obilježavanja Dana sjećanja. Tom je prilikom upriličeno i predavanje zahvaljujući kojem su učenici mogli čuti sve o Domovinskom ratu te o žrtvi Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje se nastavilo paljenjem lampiona na kružnom toku kod topličkog groblja te na Trgu Republike Hrvatske, gdje je lampionima formirano ime Vukovar, nakon čega je uslijedila sveta misa te svečani mimohod prema spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima gdje je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće.

Toplička gradonačelnica tom je prigodom istaknula da se žrtva Vukovara i Škabrnje nikada ne smije zaboraviti.

- Sjećanje na naše hrabre branitelje, ali i nedužne civilne žrtve, nikada ne smije nestati. Vukovar, kao i Škabrnja, podnijeli su veliku žrtvu i zbog toga je izuzetno važno da ona ne bude zaboravljena. Iz tog mi je razloga izuzetno drago što se u obilježavanje svake godine uključuju i učenici naših osnovnih škola koji na taj način uče o povijesnim okolnostima Domovinskog rata, o Vukovaru i Škabrnji koji su simboli herojstva, kao i o našim braniteljima koji su za neovisnu Republiku Hrvatsku dali ono najvrijednije, a to je život - rekla je gradonačelnica Ratković.

Predsjednica Gradskog vijeća istaknula je kako upravo svim tim braniteljima danas dugujemo što imamo neovisnu Republiku Hrvatsku.

- I ovog 18. studenog prisjećamo se svih naših branitelja koji su dali svoj život kako bismo mi danas uživali slobodu. Oni će zauvijek ostati u našim mislima i srcima – poručila je Nofta.

Kako je istaknuo predsjednik topličke UHVIDR-a, Branko Crljenica, u obrani Vukovara sudjelovala su 44 branitelja s područja Varaždinskih Toplica.

- Od toga je njih sedam bilo u Zboru narodne garde i njih 38 su bili policajci. Nažalost, trojica su poginula, devet ih je zarobljeno i završilo u logorima, te je njih 23 ranjeno. Tokom Domovinskog rata poginulo je 17 branitelja s područja Varaždinskih Toplica – rekao je Crljenica.

Toplički branitelji i građani, zajedno s gradonačelnicom, obilježavanje nastavljaju danas, 18. studenog, odlaskom u Vukovar, gdje će sudjelovati u Koloni sjećanja.